Hlavní obsah

Co dělat o víkendu? Pomazlit se s lachtany, projet se historickým vláčkem nebo přivonět k levanduli

Foto: Andrii Medvediuk, Shutterstock.com

Foto: Andrii Medvediuk, Shutterstock.com

Víkend slibuje letní teploty. Tak proč nevyrazit k vodě, na výlet do přírody nebo na nějakou akci pod širým nebem? Máme pro vás hned několik tipů na sobotu a neděli.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prázdniny jsou v plném proudu, koupaliště praskají ve švech. My vás ale pozveme i na jiné akce, kde si užijete spoustu zábavy. Rozhodně neuděláte chybu, když se vypravíte na nějaký zámek nebo si užijete den v zoologické zahradě.

Výročí chovu lachtanů v Zoo Praha

V sobotu 13. července můžete oslavit významné jubileum v pražské zoologické zahradě. Právě tam chovají už 90 let lachtany. V deset hodin dopoledne můžete být svědky předání ledového dárku lachtanům, následně se můžete podívat na jejich trénink. Na programu je také jejich krmení a pro děti je připravena hra Nakrm lachtana. A víte, jaký je rozdíl mezi lachtanem a tuleněm? To se v sobotu v pražské zoologické zahradě také dozvíte. Pro děti je připravena i výtvarná dílna.

Foto: Profimedia.cz

Přijďte se podívat na lachtany do Zoo PrahaFoto: Profimedia.cz

Zmrzlinový den na zámku Opočno

K letním dnům neodmyslitelně patří zmrzlina. Vydejte se v sobotu na opočenský zámek, kde na nádvoří můžete ochutnat hned několik druhů zmrzlin různých tvarů a chutí. Od tradičních až po ty neobvyklé. Ke zmrzlinovému mlsání je připraven i bohatý doprovodný program. V 15:00 a v 18:00 můžete v zámecké konírně zhlédnout muzikálové představení Království z ledu, ve kterém se nebojácná dívka vydává na dobrodružnou výpravu v doprovodu drsného horala a věrného soba. Celý den je dětem k dispozici také kolotoč, a pokud toužíte nechat si pomalovat obličej, tak jste na Opočně správně.

Foto: LeManna, Shutterstock.com

V Opočně v Královéhradeckém kraji bude zmrzlinová pouťFoto: LeManna, Shutterstock.com

Evropský den koupání v řekách

Tento poněkud netradiční svátek se koná po celé Evropě vždy druhou neděli v červenci. Cílem je upozornit na problémy spojené s ochranou vod a zároveň oslavit stále se zlepšující čistotu vodních toků. Pokud se chcete připojit k tisícům Evropanů, zanořte se v neděli do vody. Počasí k tomu přímo vybízí. Navštívit můžete říční plovárny nebo se v některé řece vykoupejte. Voda je tam studenější než v aquaparku.

Foto: Alexander_Safonov, Shutterstock.com

Koupaliště, řeka nebo jezírko, druhý červencový víkend je po celé Evropě zasvěcen koupáníFoto: Alexander_Safonov, Shutterstock.com

Výlet historickým vláčkem

Lokálka mezi Táborem a Bechyní patří k jihočeským unikátům. Stala se vůbec první železnicí u nás, kde byly uvedeny do provozu vlaky poháněné elektřinou. Na trati je navíc stavitelský unikát – most Bechyňská duha. Jízdu historickým vláčkem si můžete vychutnat každou sobotu až do konce srpna. Těší se na vás mašinky Bobinka a Elinka z roku 1903. Od stanic a zastávek na trati navíc můžete podniknout různé procházky po naučné stezce Bechyňka.

Foto: Profimedia.cz

Vydejte se lokálkou z Tábora do Bechyně přes unikátní mostFoto: Profimedia.cz

Vůně levandule ve Strání

Milujete levandule? Potom si nenechte ujít den otevřených dveří na ekologické levandulové farmě ve Strání v Bílých Karpatech. Dozvíte se, jak se pěstují bio levandule, ale i další bylinky, ochutnáte místní produkty i dobroty, které vám připraví krojované tetičky. A během degustace vám zahraje cimbálová muzika Strýci. Pro děti je připravený i skákací hrad. Tak co, vyrazíte v sobotu 13. července v deset hodin za vůní levandule?

Foto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Za levandulemi na Uherskohradišťsko!Foto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Colours of Ostrava

Už od středy 17. července se můžete těšit na další ročník tohoto oblíbeného hudebního festivalu. Již 21. ročník Colours of Ostrava se uskuteční v industriálním areálu bývalých dolů a hutí ve Vítkovicích. Program na několika scénách nabídne přes sto kapel, kromě domácích i zahraniční. Třešničkou na dortu pak bude vystoupení legendárního umělce Lennyho Kravitze. Nebude chybět ani bohatý doprovodný program – divadla, workshopy, filmy či výtvarné instalace.

Foto: Archiv Colours of Ostrava

Hlavní hvězdou festivalu Colours of Ostrava bude letos Lenny KravitzFoto: Archiv Colours of Ostrava

Načítám