Hlavní obsah

Co dělat o víkendu? Oslavit dožínky, projet se parovláčkem nebo za cimbálem do Brna

Foto: festivalparnichlokomotiv.cz

Foto: festivalparnichlokomotiv.cz

Víkend už sice neslibuje letní teploty, má pršet, ale když se vhodně obléknete, můžete stále ještě vyrazit na nějakou akci pod širým nebem. Máme pro vás hned několik tipů na sobotu a neděli.

Článek

Léto je už zřejmě definitivně za námi, ale to rozhodně nebrání v tom, abychom se vzdali výletů nebo akcí v přírodě. A pokud jste zimomřiví a v chladnějším počasí upřednostňujete spíš interiéry, máme pro vás tipy na výlet historickým vlakem nebo na zajímavé výstavy. Je jen na vás, co si vyberete.

Festival parních lokomotiv v Benešově

Patříte mezi milovníky starých lokomotiv? Potom si nenechte ujít 5. ročník Mezinárodního setkání parních a motorových lokomotiv z České republiky, Maďarska, Německa, Rakouska a Slovenska, který se celý víkend koná v Benešově u Prahy. K vidění budou nejen historické lokomotivy, ale také třeba salonní vozy. Prohlédnout si můžete kolejová vozidla a veterány. Zážitkem pak bude otáčení lokomotiv na točně a jízdy vláčků po zahradní železnici. Pro děti je připraven dětský koutek, jízdy na malodráze nebo kinovůz.

Foto: festivalparnichlokomotiv.cz

Pro milovníky starých lokomotiv je akce jako stvořenáFoto: festivalparnichlokomotiv.cz

Dožínky v Bělé pod Pradědem

První zářijový víkend patří v Bělé pod Pradědem slavnostnímu zakončení žní - tradičním dožínkám. Letos se konají již po dvacáté. Dožínkový průvod vychází od Relaxcentra v Domašově a míří do areálu ovčína. Účastní se ho krojované soubory, koňská spřežení i cimbálové muziky. Akce začne v sobotu v 10 hodin dopoledne mší svatou. Připraven je bohatý kulturní program pěveckých a tanečních souborů, soutěže pro děti i dospělé. Velké množství prodejních stánků pak nabídne regionální potraviny a produkty místních řemeslníků a výrobců.

Foto: bela.cz

Na dožínky se můžete vypravit do Bělé pod BezdězemFoto: bela.cz

120 let Muzea města Brna

Muzeum města Brna slaví 120 let a bohatý program je připraven hned v několika objektech. Sobota plná zábavy, objevování a vzdělávání je naplánována na hradě Špilberk, ve vile Tugendhat, Arnoldově vile a Měnínské bráně. Hlavním centrem oslav je Špilberk, kde se vydáte po stopách Leopolda Masura, zakladatele sbírek muzea, a prozkoumáte zákoutí hradu. Na velkém nádvoří je připraven koncert cimbálové muziky a představení Divadla Kejkle. Program v Arnoldově vile se ponese v duchu francouzské hudby. A ve vile Tugendhat si můžete prohlédnout Skleněný pokoj. V tento den také máte jedinečnou příležitost vidět po dlouhé době interiéry Měnínské brány.

Foto: muzeumbrna.cz, Shutterstock.com

Brno nabízí výročí muzea. Můžete si vybrat z mnoha akcíFoto: muzeumbrna.cz, Shutterstock.com

Kocour přijde do Telče

Výstava Až přijde kocour je k vidění v zámecké zahradě v Telči. Přijďte a nahlédněte pod pokličku filmu režiséra Vojtěcha Jasného, ve kterém si zahrál dvojroli Jan Werich. Příběh filmu se odehrává v malém městečku, kde starý kastelán Oliva pozoruje z věže život a představuje divákům různé postavy. Každá z nich si žije svým životem, má své představy a ideály. Do městečka přijíždí kouzelník, který jako by kastelánovi z oka vypadl, se svou krásnou asistentkou Dianou (Emília Vášáryová) a s obrýleným kocourem Mourkem. A pak se začnou dít věci! Tak co, máte chuť si zavzpomínat?

Foto: telc.eu

Vzpomínat na Jana Wericha se bude tento víkend v TelčiFoto: telc.eu

Czech Mussel Week - po celém Česku

Od 16. do 22. září se celá Česká republika opět ponoří do světa mořských chutí. Restaurace po celé republice se již po šesté chystají představit své speciality a vy můžete být u toho a ochutnat jejich jedinečné kreace. Každý z podniků, který se akce Czech Mussel Week zúčastní, nabídne něco speciálního. Navíc můžete díky voucherům využít i speciální nabídku 1+1 porci zdarma, a objevit tak nejen skvělé chutě, ale i nové restaurace ve vašem okolí. Přijďte objevit bohatství chutí, které nabízí moře.

Foto: czechmusselweek.cz

Od pondělí 16. září nezapomeňte ochutnat mořské plody. K mání budou ve vybraných restauracích po celé České republiceFoto: czechmusselweek.cz

Související témata:
Cestování vlakem
Zámek Telč
Řevnice
Bělá pod Bezdězem

Načítám