Hlavní obsah

Výlet za Žítkovskými bohyněmi. Objevte malebný i drsný kraj Bílých Karpat, kde se zastavil čas

Foto: jansk, Shutterstock.com

Foto: jansk, Shutterstock.com

Oblasti Bílých Karpat na moravsko-slovenském pomezí se přezdívá kraj Žítkovských bohyní. Těmi byly kdysi nazývány místní ženy, které se zabývaly lidovým léčitelstvím i věštěním, jak možná víte z nádherné knihy Kateřiny Tučkové. Tento kraj rozhodně stojí za bližší prozkoumání, obzvláště pokud máte rádi hory, historii a divokou přírodu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kraj Žítkovských bohyní se nachází v Bílých Karpatech, konkrétně v okolí malé vesničky Žítková v okrese Uherské Hradiště. I díky obrovské popularitě knížky Žítkovské bohyně, kterou napsala česká autorka Kateřina Tučková a stala se doslova hitem, se právě Bílé Karpaty staly oblíbeným výletním místem. Co všechno zde můžete vidět a zažít?

Bílé Karpaty, krajina rozlehlých luk a hlubokých lesů, jsou chráněnou krajinnou oblastí na státní hranici se Slovenskem a vrátíte se zde do dávných dob. Tady jako by se zastavil čas, všude panuje neuvěřitelný klid, budete si připadat jako v jiném světě. Příroda je tady poněkud drsná, stejně jako životní podmínky zdejších obyvatel. Kraj s neopakovatelnou atmosférou skrývá celou řadu přírodních, kulturních i historických zajímavostí.

Žítková

Právě zde žila až do roku 2001 poslední z takzvaných Žítkovských bohyní, vesnických žen – léčitelek, vědem a bylinkářek - které byly údajně obdařeny výjimečnými schopnostmi, uměly věštit budoucnost i čarovat. Jejich umění lidé nazývaly „bohyňováním“. Nejenže léčily nejrůznější choroby, podle legend dokázaly dokonce ochránit člověka před uřknutím. Ze strany církve, ale i třeba lékařů bývaly mnohdy pronásledovány a pranýřovány.

Život tady byl historicky vždy poměrně těžký, v obci nebyla dlouhou dobu elektřina ani autobusové spojení. Dodnes jsou tu k vidění původní chalupy (prohlédněte si totální rekonstrukci chalupy po žítkovské bohyni), v jedné z nich je umístěné malé muzeum Žítkovských bohyní, kde se dozvíte mnohé o jejich životě a tajemstvích, která se kolem nich tradovala. Nedaleko obce najdete přírodní koupaliště.

Starý Hrozenkov

Maličká, ale o to malebnější slovácká vesnička leží jen tři kilometry od Žítkové, přímo na hranici se Slovenskem, takže se můžete projít přes hranici a prozkoumat i okolní slovenskou přírodu. Prohlédnout si tu můžete barokní kostel sv. Petra a Pavla, který je dominantou obce, u rybníka pak stojí kaple ze 17. století.

Starý Hrozenkov je výborným výchozím bodem pro pěší túry po Bílých Karpatech. Můžete se odsud vydat na výšlap na Velký Lopeník, vede tudy i několik značených cyklostezek. V centru obce najdete pamětní desku věnovanou místním obyvatelům, kteří se zapojili do odboje během druhé světové války. Zajímavá je též naučná stezka Okolo Hrozenkova, která vede z Žítkové a obloukem se stáčí do Starého Hrozenkova a nabízí nádherné přírodní scenerie i výhledy do okolí.

Rozhledna Velký Lopeník

Dřevěná rozhledna s kamenným základem, nacházející se na vrcholu hory Velký Lopeník (911 metrů nad mořem), je vysoká 22 metrů a otevřena byla v roce 2005. Při realizaci byl brán zvláštní ohled na to, aby přirozeně zapadla do krajiny Bílých Karpat.

Z vrcholu se vám naskytne nádherný panoramatický výhled do okolí. Uvidíte Bílé Karpaty a Slovácko, na slovenské straně pak Malé Karpaty a Pováží, při dobré viditelnosti lze spatřit i vzdálenější Jeseníky, nebo dokonce Vysoké Tatry. K rozhledně se dostanete pěšky po několika značených turistických stezkách, které vedou jak z české, tak slovenské strany.

Rozhledna Velký Lopeník má symbolizovat přátelství a spolupráci mezi Českou republikou a Slovenskem, její výstavba byla společným dílem obcí na obou stranách hranice. Vede tudy i naučná stezka Lopeník, na které se dozvíte spoustu zajímavostí o místní fauně a flóře.

Velká Javořina

Velká Javořina je nejvyšším vrcholem pohoří Bílé Karpaty, dosahuje nadmořské výšky 970 metrů. Najdete ji nedaleko obce Strání na české straně a Lubina na slovenské. Na vrchol vás dovedou turistické trasy z obou stran hranice, mezi nejčastější výchozí body patří právě Strání, dále Nová Lhota nebo Stará Turá.

Vychutnáte si odsud krásné výhledy na všechny světové strany, včetně Javorníků, Malé a Velké Fatry a za dobré viditelnosti i na vzdálenější Beskydy. Velká Javořina má významné místo v česko-slovenské historii, již od 19. století se zde konají každoroční setkání Čechů a Slováků. Na vrcholu objevíte památník věnovaný těmto setkáním. Kromě toho tady stojí televizní vysílač. V zimě je Velká Javořina oblíbeným místem pro běžkaře.

Čertoryje

Národní přírodní rezervace Čertoryje je jednou z největších a nejcennějších oblastí květnatých luk ve střední Evropě a je známá především svou bohatou flórou, včetně mnoha vzácných a chráněných druhů rostlin, zejména orchidejí, také ale třeba hořců a lilií.

Rezervace se rozkládá na ploše zhruba 330 hektarů, místy se objevují i prameniště a mokřady, žijí zde, mimo jiné, vzácné druhy motýlů a ptáků. Rezervací prochází několik turistických tras a naučných stezek, které jsou vybaveny informačními tabulemi.

Hrad Brumov

Monumentální ruiny hradu z 13. století, který sloužil jako ochrana moravsko-uherské hranice, najdete na kopci nad městem Brumov-Bylnice. Během staletí byl hrad několikrát přestavován a sloužil jako sídlo různých šlechtických rodů. V 17. století byl poškozen během válek a postupně ztratil svůj strategický význam.

Prohlédnout si můžete zbytky hradní pevnosti, včetně hradních věží, opevnění a základů budov, které poskytují představu o původní podobě hradu. Je tady také muzeum zaměřené na historii hradu i celého regionu. Uvidíte mimo jiné archeologické nálezy, historické artefakty a modely, které představují život na hradě v různých dobách.

Jazevčí

Poblíž obcí Lopeník a Žítková se nachází Národní přírodní rezervace Jazevčí s unikátním lesním ekosystémem, který má charakter pralesa a je jedním z nejzachovalejších přírodních lesů v této oblasti. Rezervace chrání převážně bukové lesy, objevují se tu též javory, habry, jilmy a další listnaté stromy.

Lesní porosty jsou mnohdy ponechány přirozenému vývoji, takže zde najdete mnoho starých stromů, které jsou ideálním prostředím pro různé druhy hub i lišejníků. Narazíte zde také na vzácné druhy ptáků a obojživelníků, netopýry i sovy. A jak samotný název „Jazevčí“ napovídá, vyskytují se tu samozřejmě také jezevci.

Načítám