Hlavní obsah

Balaton jako z Pupenda? Kdepak, z maďarského „moře“ je moderní místo pro cenově dostupnou dovolenou

Foto: vidalgo, Shutterstock.com

Foto: vidalgo, Shutterstock.com

Nudné jezero, bahno, mlha, nehezké kempy, nepohodlí a k tomu samí komáři. Takovou pověst má maďarský Balaton z dob komunismu a jen těžko se jí zbavuje. Je to ale škoda, protože u Balatonu můžete prožít krásnou, cenově dostupnou a aktivní dovolenou. A to i s těmi nejmenšími dětmi!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jakmile se řekne Balaton, většině lidí se vybaví scéna z filmu Pupendo, kdy Jaroslav Dušek stojí v jezeře, i když pláž je daleko, on má vodu stále po kotníky a všude kolem něj je neprostupná mlha. Legendy o útocích komářích rojů se k vám asi také donesly… Prostě nic, co by vás nalákalo k tomu, abyste se do Maďarska vydali.

Balaton už ale dávno není destinace, kde to sice za moc nestojí, ale protože se jinam jet nedá, tak se holt jede tam. Z největšího sladkovodního jezera ve střední Evropě se stalo místo pro skvělou dovolenou, ať už poklidnou a válecí, nebo rodinnou, plnou vodních radovánek, ale i aktivní pro ty, kdo nevydrží ležet na lehátku.

S dětmi na jih

Sever, nebo jih? To je první otázka, kterou byste si měli položit. A odpověď na ni je díkybohu vcelku jednoduchá. Pokud máte malé děti, nejste bůhvíjací plavci, po žádném adrenalinu netoužíte, přes den se prostě chcete válet u vody a večer si užít i trochu toho prázdninového nočního života, zamiřte na jih. Tam je voda opravdu velmi mělká s pozvolnými většinou travnatými vstupy a můžete v ní ujít klidně 100 metrů a pořád vám bude maximálně po pás. Na plavání žádná bomba, ale na zchlazení a dovádění malých neplavců ideální.

Na sever za dobrodružstvím

Na sever pak zamiřte ve chvíli, kdy hledáte něco víc dobrodružného. Hloubka v jezeře tam totiž stoupá rychleji, vstupy do vody nebývají tak pozvolné a pohodlné (často jsou řešeny moly či schůdky). Ale zase si tady už skutečně můžete zaplavat, a pokud budete mít štěstí a bude alespoň trochu foukat, můžete zkusit třeba surf.

Nejhezčí letoviska a pláže u Balatonu

  • Siófok – Velmi rušné lázeňské město s bohatým nočním životem, které je pokládané za jakési centrum jižního Balatonu. Klid a ticho tady nehledejte, to najdete spíš v menších vesnicích poblíž lázeňských měst. Pokud se ale chcete bavit od rána do večera, budete nadšení. Pláže tu jsou krásné, některé placené, jiné s volným vstupem (ceny se pohybují nejčastěji kolem 3 eur). Nejznámější a asi nejnavštěvovanější je Velká pláž, kde najdete veškeré zázemí, spoustu zábavných aktivit a často se tam konají i nejrůznější hudební či jiné akce.
  • Balatonfüred – Nejstarší a nejvyhledávanější středisko na severní straně Balatonu, které se proslavilo svými léčivými prameny, jež pomáhají v léčbě vysokého krevního tlaku a kardiovaskulárních obtíží. Nadchne vás určitě i místní promenáda a samozřejmě pláže, přičemž součástí některých jsou i bazény.

Co dělat u Balatonu? Vítězí cyklistika

Jestli byste si ale neměli na Balaton zapomenout „přibalit“ jednu věc, jsou to kola. Malé děti, opravdu sváteční cyklisti, naprostí nesportovci, ti všichni se mohou v této oblasti cyklistice věnovat opravdu ve velkém (stejně jako v Čechách a na Moravě).

Krajina je zde doslova placatá, na kopec tam v podstatě nenarazíte, takže bez jakékoli zásadní námahy můžete ujet i desítky kilometrů. Jen pro představu, my tam byli s tehdy čtyřletým synem a naprosto bez problémů jsme denně najezdili kolem 40 km.

A co je obrovská výhoda, místní i turisté jsou na cyklisty zvyklí, počítají s nimi řidiči aut, pěší, prostě všichni. Jezdí pomalu, obezřetně, cyklistům dávají přednost, jak jen to jde. Kolo je prostě na Balatonu ideální dopravní prostředek, který vám umožní se po jeho okolí pohybovat, objevovat různá místa i pláže a ještě si přitom tužit zdraví a posilovat fyzičku.

Tipy na výlety

Nechcete se jen koupat a opalovat, ale i výletit? Tady pro vás máme tři tipy, ale možností je tam samozřejmě nespočet.

  • Jezerní jeskyně Tapolca – Najdete ji ve stejnojmenném lázeňském městečku a rozhodně stojí za návštěvu. S průvodcem si projdete suchozemskou část tohoto jeskynního systému, který byl objeven v roce 1902, a asi 300 metrů zdoláte na malých loďkách, jež si sami odpádlujete.
  • Hévíz – Krásné lázeňské město kousek od Balatonu (asi hodinu autem od Siófoku), které se pyšní největším termálním jezerem vhodným ke koupání na světě. V létě má sice voda teplotu až 38 stupňů, což není příliš osvěžující, ale Hévíz vás nadchne i nádhernou kolonádou, krásnými zahradami a parky a také vinohrady v severní části města, kde můžete ochutnat místní víno.
  • Hrad Szigligeti – Tenhle středověký hrad se tyčí nad Balatonem už opravdu dlouho a byla by škoda ho minout. Jeho historie spadá až někdy do 13. století a zajímavé nejsou jen tamní expozice, ale i okolní krajina.

Balaton a komáři

Tvrdit, že na Balatonu na komára nenarazíte, by byla samozřejmě lež. Je to jako v každé jiné prázdninové destinaci u velké vodní plochy.

Faktem ale je, že se Maďaři snaží s tímto hmyzem bojovat, před každou sezonou tam dochází k plošnému leteckému postřiku, který sice není stoprocentní, ale rozhodně pomáhá. Leckterá tamní města pak mají ještě další svoje protikomáří opatření, kdy proti nim v pravidelných intervalech zasahují.

Že byste ale od jezera odjížděli s miliony bodnutí, toho se bát nemusíte. Pokud nepodceníte běžná opatření (repelenty, zásuvkové odpuzovače hmyzu…), nehrozí vám nic zásadního. Nějaký ten komár si na vás sice pochutná, ale dovolenou vám určitě nezkazí.

Co byste měli vědět?

  • Z Prahy je to k Balatonu asi 520 km, tedy zhruba něco přes 5 hodin jízdy autem. Z Brna je to blíž, asi 320 km a přibližně 3,5 hodiny jízdy autem.
  • V Maďarsku se platí maďarským forintem (zkratka HUF), přičemž 100 forintů je v přepočtu asi 6,35 koruny.
  • Ceny jídla i pití jsou v Maďarsku podobné těm českým, kopeček zmrzliny vyjde v turisty hojně navštěvovaných místech zhruba na 40 korun, cena langoše začíná někde na 60 korunách (ten základní, obyčejný, bez speciálních přídavných komponentů), pivo v restauraci se pohybuje kolem70 korun.
  • Nejteplejšími měsíci jsou na Balatonu červen, červenec a srpen, kdy teploty běžně přesahují 30 stupňů Celsia. Květen a pak září bývají teplotně také velmi příznivé, běžně se rtuť teploměru v těchto měsících šplhá k 25 stupňům Celsia. Ostatní měsíce bývají již chladnější, teploty se tam nejčastěji pohybují od zhruba 5 do 15 stupňů Celsia.
  • Teplota vody v jezeře je v letních měsících opravdu vysoká, obzvlášť tam, kde není hloubka, může mít i hodně přes 30 stupňů Celsia. Ale ani v zimě není Balaton chladnější než 25 stupňů Celsia.

Načítám