Hlavní obsah

Azorské ostrovy: Jeskyně, sopky, kostely a příroda jako z Pána prstenů

Foto: Daniel Prošek

Foto: Daniel Prošek

Azorské ostrovy patří geograficky do oblasti Makaronésie, a jak už název napovídá, jsou to skutečně „Blažené ostrovy“. Těch obydlených je celkem devět a my vás dnes vezmeme na tři z nich.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na všech je dechberoucí příroda. Na Terceiře navíc překrásné starobylé město Angra do Heroísmo, na Santa Marii je boží klid a na ostrově São Miguel najdete ten správný turistický ruch, včetně spousty obchodů s různými dobrotami, jako je zdejší ananas, čaje nebo sýry.

Všechny lety z pevninské Evropy směřují do hlavního města Ponta Delgada na ostrově São Miguel, ale je škoda držet se jen tohoto jednoho ostrova (lety Praha-Azory). Přelety i na ty ostatní zajišťují místní aerolinky SATA Air Acores. Cenové i platové relace obyvatel Portugalska, jehož jsou Azory součástí, jsou plus minus stejné jako v Česku. Určitě tedy nezažijete žádný cenový šok.

Obydlených Azorských ostrovů je devět. S manželem jsme během 14 dnů navštívili tři. Všechny cestovní kanceláře i weby doporučují k poznávání země půjčení auta. Dopravní síť je stejně hustá jako v Česku, ale s autobusy je trošku svízel. Nečekejte podrobné jízdní řády na internetu ani zastávkách jako u nás, takže je dobré si plán cesty ověřit v turistických infocentrech, kde vám velice ochotně poradí. Půjčení auta stojí asi naši tisícovku na den a lístek na autobus asi 120 korun na 40 km. Pokud budete přece jenom cestovat autem, počítejte s velkým množstvím serpentin a s úzkými uličkami ve městech.

1. Ostrov Terceira: příroda jako z Pána prstenů

Po příletu na ostrov São Miguel (jeho prohlídku jsme si nechali nakonec) jsme přesedli na místní meziostrovní letadlo a za slabou půlhodinku přistáli na ostrově Terceira. Jeho vlajkovou lodí je historické město Angra do Heroísmo (v překladu Zátoka vítězů). Město patřilo od 16. do 19. století mezi významné zastávky na trase portugalských lodí při cestách z kontinentálního Portugalska do kolonií v Africe, Americe i Asie. Z krásy jeho historických budov čiší někdejší bohatství a je od roku 1983 na seznamu světového dědictví UNESCO.

Krajina plná pasoucích se krav

Kouzlo města netkví pouze v památkách. V momentě, kdy poodejdete od moře a chcete poznat i nejbližší okolí, modrou barvu vystřídá zelená. Typ krajiny je naprosto odlišný od toho, co známe ve střední Evropě. Chvílemi připomíná Skotskou vysočinu, chvílemi se cítíte jako ve filmu Pán prstenů. Zvláštně působící husté lesy podél silnice vzbuzují zneklidňující dojem, že se z nich vyplazí šlahoun, omotá vás a vtáhne do jejich útrob. Na loukách a pastvinách vidíte divoce kvetoucí svatební květiny kaly. Krajina je poseta stády dobytka, která se pokojně pasou i u kruhových objezdů.

Jeskyně, sopky a kostely

Středobodem ostrova Terceira je podzemní, zelení prorostlá jeskyně Algar do Carvão, asociace Pána prstenů je v ní hodně intenzivní. Cestou zpět do Angra do Heroísmo určitě nevynechte malebnou procházku kolem činné sopky Furnas do Enxofre. Opět nečekejte vyprahlou krajinu, ale zeleň, zeleň, zeleň, ze které stoupá dým, a z malých jezírek zaznívá silný žabí koncert. Půvabné jsou i všechny terceirské vesničky. Na každém kroku je znát religiozita země. V každé vsi je jednak klasický kostel a jeden až tři „malované domečky“. Jedná se o dobrovolníky velmi opečovávané kapličky. Na severu ostrova nezapomeňte navštívit malebné městečko Biscoitos s nedalekým přírodním koupalištěm Quatro Ribeiras. Hlavní město Terceiry Angra do Heroísmo je plné krásných parků a zahrad. Jednu z nejkrásnějších jsme měli přímo u našeho hotelu Azoris Angra Garden.

2. Ostrov Santa Maria: málo turistů a klid

Druhý ostrov, který jsme navštívili, byl Santa Maria. Na ostrůvek velký jako pětina Prahy se letí z Terceiry asi hodinu a čtvrt, včetně půlhodinového mezipřistání v Ponta Delgada. Patří k těm zahraničními turisty nejméně navštěvovaným, což je jeho neocenitelná devíza! Místní se zatím trochu zmítají mezi touhou na turismu víc zbohatnout a zároveň si udržet klid. Jde totiž o tak trochu tajné místo pevninských Portugalců, když si chtějí vyčistit hlavu a vzpamatovat se z pracovních stresů.

Hotel Colombo - ráj pro samotáře

Na Santa Marii vás v noci bude budit ticho, které je absolutní. Speciálně pro turisty prahnoucí po naprostém klidu je určený hotel Colombo. Všechno je tady blízko. Vždyť nejvzdálenější místa této malé pevniny uprostřed Atlantiku, na kterou jako první vstoupil Kryštof Kolumbus, jsou od sebe 15 km. Ostrov je na západě rovina, jež se směrem na východ prudce zvedá do strmých kopců. Během vašich výletů vás po maximálně čtyřech kilometrech vždy překvapí nějaká zajímavost. Tu maják, tu čedičová skála, tu poušť, tu vyhlídka na záliv… Tak se nenechte mýlit malou rozlohou ostrova.

3. Ostrov São Miguel: nabízí pozorování velryb a delfínů

Třetí ostrov São Miguel, na kterém jsme původně přistáli, jsme si nechali na konec i s ohledem na návrat domů z letiště. Ostrov je jako všechny ostatní vulkanického původu a má přezdívku Nový Zéland Atlantiku. Důkazem je i vyhlášená dendrologická zahrada Jardim José do Canto. Mimo jiné v ní najdete spousty ohromných stoletých stromů původem právě z Nového Zélandu a Austrálie. Zdejší podnebí jim šlo k duhu. Velebohaté přístavní město, kde se zastavila každá loď mířící do Ameriky a zpět do Evropy, je plné památek. Ve srovnání s jinými Azorskými městy se jeví výrazně rušnější. Mezi speciální atrakce, které zde nabízí celá řada agentur, patří i pozorování velryb a delfínů.

Sopka Sete Cidades

Co si na São Miguel nenechte ujít, je Sete Cidades, v překladu Sedm měst. Jde o aktivní sopku a její přilehlé okolí v přírodní rezervaci vzdálené asi třicet kilometrů od Ponta Delgady. Vrchol sopky je ukončen 5 km širokou kalderou. Její dno je zatopeno několika lagunami, z nich je největší Modrá laguna (Lagoa Azul; dlouhá 2,5 km) a zelená laguna (Lagoa Verde; dlouhá 1,5 km). Do městečka, které se jmenuje stejně jako celá oblast Sete Cidades, jsme přijeli autobusem z Ponta Delgady a pak už nás čekala božská, čtrnáctikilometrová túra s úhrnným stoupáním 700 metrů. Vyrazili jsme od kostela Igreja de São Nicolau po úzkých pěšinkách, kam se autem rozhodně nedostanete, okolo zelené laguny.

Město Furnas v sopečném kráteru

Dalším místem, které nevynechejte, je město Furnas u stejnojmenné laguny. Od Ponta Delgady leží asi 50 km autobusem a je postaveno v jednom ze sopečných kráterů. Na východním okraji města vstoupíte zdarma do krásné zahrady Jardim da Courela se spoustou rozkvetlých keřů, množstvím bahenních jezírek, sirných gejzírů i pramenů s minerálními vodami. Některá vřídla mají i přes 70 °C. Všude to bublá a ze země se valí bílý dým. Ve stejném městě jsou i vyhlášené termální lázně s rozhlednou a velikou zahradou plnou bujné vegetace.

Související témata:
Azory
Santa Maria

Načítám