Hlavní obsah

Autem do Chorvatska: Jaké doklady s sebou, na kolik vás vyjde cesta a tolerance alkoholu za volantem

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Chorvatsko je nejoblíbenějším místem, kam se Češi vydávají na dovolenou po vlastní ose, tedy hlavně autem. Na cestu je třeba se připravit nejen psychicky, ale také si zjistit vše, co by vás jako řidiče mohlo zaskočit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Chorvatsko patří mezi Čechy k nejoblíbenějším letním destinacím i proto, že se k plážím na Jadranu poměrně rychle dostanou autem. „Podle toho, zda míří na sever, nebo k nejjižnějším letoviskům, trvá jízda mezi 6 až 14 hodinami. Jet se dá přes Rakousko a Slovinsko, ale také přes Slovensko a Maďarsko. Loni zamířilo do Chorvatska téměř 840 tisíc Čechů, letos se očekává podobné číslo,“ říká Lenka Laus, produktová manažerka Travel Family.

Jaké doklady si vzít na cestu do Chorvatska

„Zatímco při cestách po Česku už můžete doklady nechat klidně doma, při výjezdu do zahraničí si je zase vezměte s sebou. Na cestu do Chorvatska budete potřebovat platnou občanku a řidičák, zelenou kartu jako doklad o pojištění a také malý technický průkaz. Pokud cestujete s dětmi, nezapomeňte na jejich cestovní pas nebo občanský průkaz, domácím mazlíčkům pak přibalte evropský petpas,“ říká Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor. Rozhodně byste s sebou měli mít i průkaz zdravotní pojišťovny.

Dálniční známky a poplatky cestou do Chorvatska

Pro průjezd Slovenskem, Rakouskem, Maďarskem a Slovinskem je nutné si zakoupit dálniční známku. Můžete si ji pořídit hned několika způsoby:

  • předem ve směnárnách, na čerpacích stanicích nebo v auto-moto klubech po celé České republice
  • na čerpacích stanicích před úseky dálnic v daných státech
  • na Slovensku také na pobočkách pošty, čerpacích stanicích nebo samoobslužných automatech v blízkosti hraničních přechodů
  • online – u nás (eDalnice.cz), ve Slovinsku (dars.si), na Slovensku (eznamka.sk), v Maďarsku (ematrica.nemzetiutdij.hu) i Rakousku (asfinag.at) – vždy si ale ověřujte její dobu platnosti, hlavně, pokud kupujete jednodenní – například když v sobotu v poledne koupíte jednodenní známku, platí po celou sobotu, nikoli 24 hodin, tedy do poledne v neděli!
  • za dálnice v Chorvatsku se platí na mýtných branách v hotovosti nebo kartou
  • počítejte i s platbou za průjezd tunelů v Rakousku – lze se zaregistrovat na internetových stránkách asfinag.at, uvést platební kartu a SPZ auta a platba se po průjezdu tunelem strhne sama z účtu.
Foto: Andrej Safaric, Shutterstock.com

Při cestě do Chorvatska se nevyhnete placení poplatků na dálnicíchFoto: Andrej Safaric, Shutterstock.com

Na kolik vyjde cesta do Chorvatska

Kolik letos stojí poplatky na dálnicích cestou na Jadran? Uvedené částky platí pro vozidlo do 3,5 t. A pozor, v některých zemích platí i auta na elektřinu!

  • ČESKO: jednodenní – 200 Kč, 10denní – 270 Kč, měsíční – 430 Kč, roční – 2 300 Kč
  • SLOVENSKO: 10denní – 12 EUR, měsíční – 17 EUR, roční – 60 EUR
  • RAKOUSKO: jednodenní – 8,60 EUR, 10denní – 11,50 EUR, 2měsíční – 28,90 EUR, roční – 96,40 EUR
  • SLOVINSKO: 7denní - 16 EUR, měsíční - 32 EUR, roční - 117,50 EUR
  • MAĎARSKO: 10denní – 6 400 HUF, měsíční – 10 360 HUF, roční – 57 260 HUF
  • CHORVATSKO: úseky dálnice v Chorvatsku se platí podle délky použitého úseku dálnice a podle typu vozidla. U osobních vozů je to přibližně 6 EUR na 100 kilometrů dálnice, přesnou výši poplatku pak najdete na oficiálních stránkách chorvatských dálnic.

Pravidla silničního provozu v Chorvatsku

Pravidla silničního provozu v Chorvatsku jsou v několika bodech odlišná:

  • není povinnost celoročně svítit
  • za volantem můžete mít do 0,5 promile, ale jenom pokud vám je více než 24 let
  • pokud spácháte jakýkoliv dopravní přestupek a nadýcháte cokoli, včetně tolerované hodnoty, zaplatíte pokutu 100 EUR a za překročení tolerované hodnoty jsou vysoké postihy
  • v Chorvatsku je povinná reflexní vesta pro řidiče (pro ostatní pasažéry vozu je však povinná ve Slovinsku i na Slovensku), výstražný trojúhelník a autolékárnička.
Foto: Jota Buyinch Photo, Shutterstock.com

Víte, jak to je v Chorvatsku s povinností mít v autě reflexní vestu?Foto: Jota Buyinch Photo, Shutterstock.com

Cestovní pojištění

Pokaždé, kdy vyjíždíte na dovolenou, měli byste se pojistit hlavně pro případ, že budete muset v zahraničí k lékaři. „S evropskou kartičkou pojištěnce sice máte v členských zemí EU nárok na stejnou péči, jakou mají místní obyvatelé, ne vždy je to ale výhodné či pohodlné. Někdy bude nejblíže soukromý lékař či ambulance, kde si budete muset sice vyšetření zaplatit, ale následně vám jej proplatí vaše pojišťovna,“ říká Martin Thienel.

Kvalitní cestovní pojištění zahrnuje i pojištění odpovědnosti, ochranu osobních věcí a další položky, které se na dovolené mohou hodit. Za pár korun jste chráněni před výdaji, jež v případě úrazů nebo škod na cizím zdraví a majetku mnohdy šplhají do statisícových částek.

Specifika cestování po Chorvatsku

Při cestování po samotném Chorvatsku je také třeba znát některá specifika a eliminovat možná nebezpečí:

  • na celém území Chorvatska je přísný zákaz nocování ve volné přírodě, lze to jen v hotelu, kempu a na privátu
  • do moře vstupujte raději v botách, jsou tam velmi často mořští ježci a stoupnout na něj znamená bolestivou a mnohdy i drahou zkušenost
  • ve většině oblíbených letovisek platí nový zákon o obecním pořádku, podle kterého má policie právo pokutovat sumou 150 EUR každého, kdo požívá na veřejnosti alkohol nebo je mimo pláž jen v plavkách či ve spodním prádle
Související témata:
Jadran
Dálnice
Mýtné

Načítám