Hlavní obsah

Albánie: Země orlů nabídne tyrkysové moře, vysoké hory, bunkry, ale i příjemné ceny

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Albánie nabízí vše, co si můžete od dovolené přát – dostupné ceny, krásné a teplé moře, pozvolné pláže, ale i dostupnost, co se ceny a vzdálenosti týče. Právě proto se o ní mluví jako o velké konkurenci Chorvatska.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Albánie zatím nepatří mezi místa, která se ocitají na předních příčkách seznamu zemí, kam by turisté o prázdninách hromadně vyráželi. Ti, kteří tam byli, jí ale věští zářnou budoucnost a radí: Vypravte se tam dřív, než ji objeví všichni a bude tam hlava na hlavě!

Zajímavosti o Albánii

Možná jen matně tušíte, kde Albánie leží, ale je nejvyšší čas si o ní zjistit víc a zamilovat si ji, protože je opravdu proč. Na začátek jsme pro vás připravili pár zajímavostí o tomto doposud trochu přehlíženém koutě Evropy:

  • Albánii její obyvatelé nazývají Shqipëri, což je překládáno jako Země orlů – orlici mají i na své vlajce. V zemi žijí necelé tři miliony obyvatel a rozlohou je velká asi jako Morava.
  • Albánie leží na Balkáně, na pobřeží Jaderského a Jónského moře, sousedí s Černou Horou, Kosovem, Severní Makedonií a Řeckem (navštivte také řecké ostrovy). Přes moře je Itálie a kousek ostrov Korfu.
  • V Albánii se mluví albánsky, ale i řecky a italsky, anglicky se domluvíte v hotelech, většinou i v penzionech. Hodí se vědět, že „ano“ se řekne „po“, „ne“ pak „jo“. A že pokývání hlavou, které je u nás znamením souhlasu, má u nich zcela opačný význam a říkáte jím ne.
  • Albánské hory zabírají většinu země, nejvyšším vrcholem je hora Velký Korab s výškou 2764 metrů v pohoří Korab.
  • Albánie je země bunkrů – nejvíc jich nechal postavit komunistický diktátor Enver Hodža a měly vydržet atomové i chemické útoky. Prý jich je v zemi až 750 tisíc!
  • Na plotech či u zdí domů v Albánii můžete narazit na položené nebo i nabodnuté plyšáky. Mají chránit dům před zlou energií – i když sami většinou vypadají docela strašidelně.
  • Celosvětově nejznámějším a nejuznávanějším rodákem z Albánie je Matka Tereza.

Dovolená v Albánii pro rodiny s dětmi

Rodiny s malými dětmi se mohou do Albánie vypravit s naprostým klidem. Moře je krásně teplé, pláže si můžete vybrat písečné i oblázkové s velmi pozvolným vstupem do vody. Na těch městských si pronajmete lehátko za pár eur a sprchy bývají zdarma, navíc tu je i spousta míst, kde se občerstvíte po celý den. Těsně kolem měst může být moře zakalené pískem, ale trochu stranou je krásně čisté. Někdy v něm bývají malé medúzy, na to pozor.

Hotely nabízejí nejen velmi příznivé ceny, ale i skvělé jídlo a nechybí ani animační programy. Vynikají většinou čistotou, ochotným personálem, krásným prostředím a průzračnými bazény – a zatím i tím, že tu není narváno. Od června do září tu je stabilní a velmi pěkné počasí.

Skvělé je i to, že se v této zemi nemusíte bát střevních obtíží – v tomto směru je to srovnatelné třeba s Řeckem (jak na případné letní střevní infekce?). Nemusíte se obávat ani toho, že by vám zde hrozilo nějaké bezpečnostní riziko. Ale je fajn vědět, že pro případ nouze i tady funguje tísňová linka 112, ambulance má číslo 127 a policie 129.

Do Albánie levně a rychle

Pro výběr této destinace mluví i to, že do Albánie doletíte ani ne za dvě hodiny, což je skvělé, nejen když cestujete s dětmi. V případě, že nechcete jet s cestovkou, potěší cena letenek (návod, jak sehnat levné letenky). „Právě i díky tomu, že průměrná cena letenky od loňska klesla asi o třetinu, je o Albánii zas o něco větší zájem,“ doplňuje Eliška Řezníček Dočkalová, viceprezidentka pro zákaznickou zkušenost ze společnosti Kiwi. Zpáteční letenku z Prahy do Tirany koupíte za částku přes pět tisíc, ale třeba z Vídně už kolem 2500 Kč a v akcích i kolem tisícovky!

Čím se v Albánii platí?

Zákonným platidlem Albánie je albánský lek (ALL). Jeho setina je qindarkë, tedy jeden albánský lek = 100 qindarka. Jedno euro je 100 leků. Platit lze obojím, ale zpět na eura vám většinou vrátí leky.

Na co si dát v Albánii pozor

Jediné, na co se musíte připravit, je trochu chaotická doprava. Jestli si budete půjčovat auto a vyrážet po vlastní ose, raději buďte velmi opatrní. Dopravní předpisy berou místní spíš jako orientační a přednost v jízdě příliš nečekejte.

Mimochodem, relativně donedávna tu nebylo možné vlastnit auto – ještě v roce 1991 jich bylo jen sedm tisíc na tři miliony obyvatel. Když režim padl, logicky chtěl každý svůj vlastní vůz, ale zas nebylo dost benzinu, takže zemi zaplavily naftové mercedesy, které dokázaly jet i na naftu ukradenou ze zemědělských strojů. Albánie je dodnes přehlídkou mercedesů všech typů, roků výroby, ale i technických stavů…

Kam se v Albánii podívat?

Míst, která vás v Albánii nadchnou, je mnoho. Pokud jste vyloženě plážoví povaleči, pak budete spokojeni na krásných plážích, nových promenádách, v moderních a většinou velmi dobře vybavených hotelech, kde pět hvězd opravdu znamená pětihvězdičkové služby.

Pokud se chcete podívat po něčem zajímavém, nepřehlédněte minimálně šest míst zapsaných jako památka UNESCO. Nejznámější jsou archeologická naleziště v Butrintu a historická města Berat a Gjirokastra. Na seznam světového dědictví se ale dostalo i Ochridské a Prespanské jezero a také původní bukové lesy v rezervacích Rrajca a Gash. Vyplatí se udělat si i výlet do hor nebo navštívit malebné pláže (tipy na další krásné evropské pláže).

Místa, která byste neměli minout, najdete i v naší fotogalerii.

Načítám