Článek
Postup
01.
Květák očistěte, omyjte, rozeberte na růžičky a dejte ho spolu s kuřecím masem nebo droby vařit do kuřecího vývaru doměkka. Můžete použít jakékoli kuřecí maso.
02.
Když je vše měkké (květák může být i trochu rozvařený), maso vyjměte a nakrájejte na větší kousky, asi 1,5 centimetru velké. Květák rozmačkejte šťouchadlem na brambory na kaši, polévku zahustěte jíškou, dochuťte solí a maso vložte zpět.
03.
Do mísy dejte všechny ingredience (na kostky nakrájené rohlíky, vejce, mouku, olej, droždí, petrželku, citronovou kůru, špetku soli a vlažné mléko) a vypracujte husté těsto, podle potřeby můžete mouku klidně přidat. Těsto nechte asi 20–25 minut v teple kynout, pak jej znovu propracujte a případně přidejte ještě trochu mouky. Z tuhého těsta tvarujte knedlíčky velké asi 4 centimetry v průměru a vařte je v osolené vodě asi 10–12 minut. Hotové knedlíčky jsou tuhé, ale dobře se krájí.
Znáte zelený květák? Ne? Pak vyzkoušejte polévku ze zeleného květáku s pečenými rajčátky a rukolou a nebude chtít nic jiného,