Článek
Co je to kaki? Jen s malou nadsázkou je to ovoce sta jmen. Říká se mu mimo jiné japonské jablko, korejské mango, medové jablko, Diovo ovoce, uruguayský pomeranč, indické pomelo, australské rajče nebo čínská švestka. Není divu, protože chuť a vůně kaki v sobě nesou připomínku každého výše zmíněného ovoce. Jen vylepšenou o jemný nádech vanilky.
Postup
01.
Troubu vyhřejte na 180 °C. Změklé máslo utřete s cukrem, vajíčky (měla by mít pokojovou teplotu), skořicí, zázvorem a špetkou soli. Přidejte mouku s kypřicím práškem a nahrubo rozmixované kaki (loupat ho nemusíte). Dobře promíchejte. Nakonec do těsta zapracujte nasekané ořechy (třeba vlašáky).
02.
Formu na biskupský chlebíček buď vyložte pečicím papírem, nebo vymažte tukem a vysypejte moukou. Nalijte do ní těsto, vložte do vyhřáté trouby a pečte při teplotě 180 °C asi hodinu nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení téměř suchá. Hotový chlebíček nechte mírně vychladnout a poté vyklepněte z formy.
Nemáte tolik času? Nevadí, upečte ovocné chlebíčky s kaki z listového těsta. Anebo si připravte listový štrúdl s kaki místo jablek. Z rozmixovaného kaki se dělá i populární nápoj boba milkshake.