Článek
Postup
01.
Začněte kváskem. Mléko zahřejte, rozdrobte do něj droždí, přidejte po lžičce mouky a cukru, vše promíchejte a na teplém místě nechte vzejít.
02.
Do mísy nasypte zbytek mouky, promíchejte ji se špetkou soli a cukrem. Přidejte vejce, žloutek a olej. Pak do směsi vmíchejte kvásek a vše důkladně propracujte. Bochník těsta pak nechte kynout na teplém místě asi 45 minut.
03.
Když je těsto nakynuté, rozdělte ho na dvě části. Každou vyválejte do tvaru obdélníku tak, aby vzniklo asi půl centimetrové těsto.
04.
Rozehřáté máslo smíchejte s moučkovým cukrem a kakaem a hotovou směsí potřete obě těsta.
05.
Zatočte je a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi dostatečný rozestup, pečením se zvětší. Oba záviny potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut. Po vychladnutí je pocukrujte.