Hlavní obsah
3,0
(5)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Posun času, dlouhé noci, napadané listí... Proti zákeřné melancholii je nutné nasadit těžké zbraně. Hostinu skvěle otevře voňavá terina!

40 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 srnčí hřbet
  • 1 ks kachny
  • 500 g kachních jater
  • 4 ks šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 1 ks vejce
  • 1,5 lžičky čerstvého tymiánu
  • 2 ks pomeranče
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 100 g pistácií
  • 300 g slaniny
Článek

Postup

01.

Kachnu rozpulte, kůži stáhněte a maso okrájejte (skelet využijte na vývar). Na části tuku z kachny nechte zesklovatět nadrobno nakrájené šalotky, přidejte k nim nasekaný česnek a po chvilce zalejte vínem, které nechte odpařit.

02.

Játra i maso lehce promixujte nebo nahrubo umelte (část masa můžete nechat na větší kousky, aby tvořily mozaiku), smíchejte s opečenou šalotkou, vejcem, tymiánem, kůrou z 1 pomeranče a osolte a pořádně opepřete.

03.

Vymazanou formu na srnčí hřbet vyložte plátky pomeranče a přes ně poskládejte plátky slaniny tak, aby se překrývaly a nahoře se z obou stran mohly zahnout dovnitř a zakrýt tak i vršek teriny. Polovinu masové směsi nalejte do formy, posypejte pistáciemi a překryjte zbytkem masa. Plátky slaniny zahněte dovnitř, formu překryjte alobalem (udělejte do něj pár dírek pro unikání páry) a pečte 50 minut při 180 stupních. Poté odkryjte a dopečte asi 15 minut dozlatova. Terina je nejlepší druhý den, kdy se všechny chutě spojí. Před vyklopením formu na chvíli ponořte do horké vody.

Tip: Poměr jater a masa upravte podle své chuti – játra terině dodají šťavnatost a specifickou chuť, maso zase strukturu. Pro zjemnění nahraďte část kachny kuřecím nebo vepřovým a nebojte se experimentovat ani s kořením, oříšky či sušeným ovocem.

Související témata:

Načítám