Hlavní obsah

Křupavá kachní prsa se švestkovou omáčkou

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Přepadla vás chuť na kachnu, péct ji celou se vám ale nechce a ani na to nemáte čas? Kachní prsa jsou skvělá i na minutku a úžasně se k nim hodí brusinky a švestky. Skvělé jídlo budete mít hotové za půl hodiny.

Článek

Kachní maso si zaslouží i trochu vylepšenou přílohu. K bramborám přidejte kousek pastináku nebo kořenové petržele, vše k sobě dokonale ladí a strávníci budou nadšení.

Kachní prsa se švestkovou omáčkou

Na 2 porce potřebujete

  • 2 kachní prsa s kůží -
  • 10 švestek -
  • 4 lžíce másla -
  • 2 lžíce třtinového cukru -
  • 2 lžíce brusinkového kompotu -
  • tymián -
  • sůl a pepř -

Na šťouchané brambory

  • 300 g brambor -
  • 1 pastinák nebo kořenová petržel -
  • 2 lžíce studeného másla -
  • špetka muškátového oříšku -
  • sůl -

Postup

Krok 1: Brambory a pastinák očistěte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte, přidejte muškátový oříšek a studené máslo a rozšťouchejte. Uložte do tepla.

Krok 2: Troubu zapněte na 200 °C. Kachní prsa očistěte, ze všech stran osolte a zlehka opepřete. Rozpalte pánev. Když je horká, položte na ni kachní prsa kůží dolů a nechte péct. Z kachny se vypeče dostatek tuku, takže žádný další není potřeba přidávat. Když je kůže vespod křupavá, prsa otočte a opečte dohněda i z druhé strany. Maso přendejte do pekáčku a vložte na pět až sedm minut do trouby dojít.

Krok 3: Mezitím vypeckujte a pokrájejte švestky a na dvou lžících másla je s cukrem chvíli poduste. Když začnou pouštět šťávu, přidejte brusinkový kompot a trochu tymiánu. Ještě chvilku duste, pak odstavte z plotny a vmíchejte dvě lžíce studeného másla, to omáčku krásně zahustí.

Krok 4: Kachní prsa podávejte se švestkovou omáčkou a šťouchanými bramborami.

Načítám