Článek
Kachní maso si zaslouží i trochu vylepšenou přílohu. K bramborám přidejte kousek pastináku nebo kořenové petržele, vše k sobě dokonale ladí a strávníci budou nadšení.
Kachní prsa se švestkovou omáčkou
Na 2 porce potřebujete
- 2 kachní prsa s kůží -
- 10 švestek -
- 4 lžíce másla -
- 2 lžíce třtinového cukru -
- 2 lžíce brusinkového kompotu -
- tymián -
- sůl a pepř -
Na šťouchané brambory
- 300 g brambor -
- 1 pastinák nebo kořenová petržel -
- 2 lžíce studeného másla -
- špetka muškátového oříšku -
- sůl -
Postup
Krok 1: Brambory a pastinák očistěte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte, přidejte muškátový oříšek a studené máslo a rozšťouchejte. Uložte do tepla.
Krok 2: Troubu zapněte na 200 °C. Kachní prsa očistěte, ze všech stran osolte a zlehka opepřete. Rozpalte pánev. Když je horká, položte na ni kachní prsa kůží dolů a nechte péct. Z kachny se vypeče dostatek tuku, takže žádný další není potřeba přidávat. Když je kůže vespod křupavá, prsa otočte a opečte dohněda i z druhé strany. Maso přendejte do pekáčku a vložte na pět až sedm minut do trouby dojít.
Krok 3: Mezitím vypeckujte a pokrájejte švestky a na dvou lžících másla je s cukrem chvíli poduste. Když začnou pouštět šťávu, přidejte brusinkový kompot a trochu tymiánu. Ještě chvilku duste, pak odstavte z plotny a vmíchejte dvě lžíce studeného másla, to omáčku krásně zahustí.
Krok 4: Kachní prsa podávejte se švestkovou omáčkou a šťouchanými bramborami.
Prsa vám moc neříkají? Zkuste konfitovaná kachní stehna nebo slané plněné palačinky s kachním stehnem.