Článek
Postup
01.
Tučný řecký nebo smetanový jogurt ochuťte solí, 1 až 2 lžičkami citronové šťávy a (tedy pokud vajíčka nesnídáte, ale večeříte) prolisovaným česnekem. Podle chuti vmíchejte nasekané čerstvé bylinky: kopr, koriandr, petržel či pažitku nebo jejich mix. Jogurt rozdělte do dvou mělkých misek.
02.
Do velkého hrnce nebo hlubší pánve dejte vařit vodu s octem a solí. První vajíčko si vyklepněte do malého hrníčku nebo naběračky. Když je voda těsně pod bodem varu, lžící do ní udělejte vír a opatrně do něj vejce vlijte. Stejně postupujte se zbylými vajíčky, já dávám 1 až 2 kusy na porci. Vařte na mírném plameni 4 minuty. Poté vajíčka vyndejte děrovanou lžící tak, aby z nich okapala voda, a položte na jogurt.
03.
Mezitím, co se vaří vejce, si připravte máslo. V malém kastrůlku ho spolu se sladkou paprikou a špetkou chilli vloček za stálého míchání přiveďte k varu, až získá krásně zlatavou barvu. Tradičně se používají papričky z Aleppa, ale vystačíte si i s touto kombinací. Vejce přelijte máslem, dozdobte čerstvými bylinkami a podávejte, nejlépe s pečivem a to do vajec namáčejte.
Jestli si nevěříte s jejich přípravou, mrkněte na tento trik, jak udělat ztracená vejce tak, aby se vždy povedla.