Hlavní obsah

Vyšší cena není vždy záruka kvality! Co vyplatí sledovat, abyste nekoupili zajíce v pytli

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Připlaťte si za kvalitu, radí odborníci těm, kteří chtějí jíst zdravěji, tedy kvalitněji. Je ale opravdu cena tím, co vám zaručí lepší složení? Zjišťovali jsme u vybraných potravin.

Článek

Ze všech stran slyšíte, že byste měli jíst co nejzdravěji, tedy bez zbytečné chemie, z kvalitních surovin. A že se vyplatí si za kvalitu připlatit. Je to ale opravdu tak? Je vyšší cena zárukou lepší kvality? Právě na to jsme se snažili přijít a porovnali pár druhů potravin – vždy ve variantě nejlevnější, střední a s vyšší cenou.

Ovocné jogurty

Foto: Archiv firem

Zleva: Tesco, jogurt jahoda 150 g za 9,90 Kč; Olma, Florian smetanový jogurt jahoda 150 g za 14,90 Kč; Bohemilk, Opočenský jogurt jahoda 150 g za 21,90 Kč. Všechny ceny v TescuFoto: Archiv firem

Stojíte u chladicího boxu a hledáte mezi různými druhy jogurtu nějaký, co by byl zdravý i chutnal? Pokud máte rádi jogurty ovocné, vybírejte podle obsahu cukru a ovocné složky.

Na obalu najdete dvě hodnoty – sacharidy a položku „z toho cukr“. Zajímat vás bude právě ta druhá. „Zahrnuje všechny ´sladivé cukry´, tedy jak přidaný cukr, tak cukry přirozeně se vyskytující v daném výrobku, tedy v ovoci, fruktózu, ale i mléčný cukr, laktózu. Jinak mezi sacharidy patří například i vláknina, která má v organismu poněkud jinou roli," vysvětluje agrární analytik Petr Havel.

Nejméně cukru obsahuje produkt Tesco – 11 g na 100 g výrobku, Florian ho má 11,5 g a Opočenský jogurt pak 15 g. Výživoví odborníci pak doporučují preferovat výrobky s co nejnižším obsahem cukrů, za strop často označují 15 g.

Zajímat by vás měla i ovocná složka. Ač to podle reklam vypadá jinak, tak v jogurtu nikdy není čerstvé ovoce. Je tam jakýsi džem, který by ale měl ovoce obsahovat co nejvíc. Na obalu jogurtu najdete údaj „ovocná složka“ a její přesné složení, kde je uveden podíl ovoce, ale i látky, kterými se případně dobarvovala či konzervovala.

Mezi těmito třemi jí srovnatelné množství obsahují jogurty Tesco a Opočenský jogurt, a to 20 %, Florian 12 %. Ovocná složka Tesco jogurtu ale obsahuje nejvíc jahod ze všech – plných 50 %.

Výsledek: V tomto případě neuděláte chybu, když ušetříte a koupíte tu nejlevnější variantu.

Vanilkový a vanilinový cukr

Foto: Archiv firem

Zleva: Dr. Oetker Vanilínový cukr 5 x 20 g za 18,90 Kč; Amylon BIO Cukr vanilkový 8 g za 10,90 Kč; Alnatura BIO Bourbon vanilkový cukr, 3 x 8 g za 109 Kč, všechny ceny v RohlíkuFoto: Archiv firem

Při pečení se hodí vůně vanilky. Jaký vanilkový cukr koupit? Ten nejlevnější, vanilinový, obsahuje jen aroma – vanilin syntetického původu. Ve vanilkovém už by měla být opravdová vanilka. Rozdíl v ceně je zásadní – vanilinový cukr vyjde na 189 Kč za kilo, ten s mletým luskem kvalitní vanilky na 4 579,17 Kč/kg. Cena uprostřed je za třtinový cukr s mletou bio vanilkou – 1362,50 Kč.

Výsledek: Nejlepší by bylo si vyrobit vanilkový cukr doma (stačí vám 1 vanilkový lusk a ½ hrnku cukru krupice), ale pokud chcete rychle jeden koupit, pak bychom se nebáli zlaté střední cesty.

Játrová paštika 

Foto: Archiv firem

Zleva: Alimpex, Játrová paštika ve špeku, 170 g v Košíku za 35,90 Kč; Hamé, Játrovka paštika z vepřových jater 120 g v e-shopu výrobce za 30,90 Kč; Čongrády, Tradiční játrová paštika 190 g v e-shopu výrobce 89 KčFoto: Archiv firem

Na domácí játrovou paštiku budete potřebovat jen játra, sádlo nebo máslo a koření. Část jater lze nahradit masem. V případě kupované paštiky se připravte na delší seznam surovin.

Například v paštice Alimpex ve špeku najdete kromě 28 % vepřového masa a 24 % jater a sádla i rostlinnou vlákninu, stabilizátory, antioxidanty, konzervanty, palmový olej a bramborový škrob.

V Játrovce od Hamé 26 % vepřových jater, vodu, vepřové sádlo, vepřové kůže, vývar z masa, vepřové maso, solící směs (sůl, konzervant E250), modifikovaný škrob a stabilizátory.

Nejblíž domácí paštice je ta od firmy Čongrády s 38 % vepřového sádla, minimálně 30 % vepřových jater, min. 25 % vepřového masa, cibulí, jedlou solí, česnekem a směsí koření.

Výsledek: Rozhodně se vyplatí investovat do nejdražšího výrobku.

Listové těsto

Foto: Archiv firem

Zleva: Sláma Listové těsto s máslem 500 g v Makru za 29,90 Kč; Lef Listové těsto s máslem 400 g v Rohlíku za 39,90 Kč; Babické těsto Listové těsto máslové 300 g ve Sklizeno za 49,90 KčFoto: Archiv firem

Domácí listové těsto je sice skvělé, ale kvůli náročné přípravě ho dělá málokdo. Možná s tím začnete, když se začtete do složení těch kupovaných. V poslední době se sice na trhu objevilo mnoho variant listových těst s máslem, pokud se ale řádně začtete do složení, pak zjistíte, že ho tam věru není moc.

Například v listovém těstě s máslem od firmy Sláma najdete ve složení obsah 10 % másla, ale není to 10 % z celku, ale jen z tukové složky (pod názvem tažný margarín), kterou tvoří hlavně rostlinné tuky – palmový, sójový, slunečnicový, kukuřičný – a ty všechny jsou před máslem, tudíž v jasné převaze.

Listové těsto Lef obsahuje v tukové složce 8 % másla. Babické těsto je na tom nejlépe – na 300 g deklaruje použití 90 g másla a zbytek je jen pšeničná mouka, voda, ocet, sůl a vaječný žloutek. Předešlé dva výrobky mají navíc ještě pár emulgátorů a konzervantů.

Výsledek: Jednoznačně se vyplatí zaplatit víc.

A kdybyste přeci jen chtěli zkusit domácí listové těsto, jeho výroba zabere méně než hodinu a je v něm na přibližně 1 kg těsta 500 g másla. A žádné konzervanty či látky navíc.

Vídeňské párky

Foto: Archiv firem

Zleva: Kostelecké uzeniny Vídeňské párky pro děti 2 x 150 g, v Globusu za 74,90 Kč; Pejskar Vídeňské párky se sníženým počtem , v e-shopu Košík 180 g za 55,90 Kč; Bio Vídeňské párky 200 g, Ponnath, v Globusu za 89,90 KčFoto: Archiv firem

Dobrý a kvalitní parek je spíše zpestřením zdravého jídelníčku, o to více se ale vyplatí dohlédnout na složení. To zásadní, co by vás mělo zajímat, je podíl masa. Překvapivě nejméně ho mají párečky pro děti, a to jen 70 %. Nastejno, tedy 90 %, mají párky od Pejskaru i ty vídeňské Bio. U obou potěší i složení – Pejskar minimem éček a vídeňské Bio právě původem v ekologickém zemědělství.

Výsledek: Cena v tomto případě odpovídá kvalitě.

Cena není stoprocentní vodítko

„Řídit se jen cenou tedy není vždy zárukou vyšší kvality kupovaných potravin, osobně si myslím, že vyšší záruku poskytuje orientace podle konkrétního výrobce, který ve své dosavadní praxi prokázal, že na trh kvalitní produkty dodává, případně je držitelem nějakého ocenění, ať již je to Česká cechovní norma, Regionální potravina, potravina chráněná nějakým evropským označením (CHZP, CHZO, tradiční místní specialita), nebo prostě skutečnost, že s produkty toho kterého konkrétního výrobce má spotřebitel dobrou osobní zkušenost. Vodítkem může být i označení bio, které zaručuje lepší kvalitu surovin a i to, že nebudou plné éček," uzavírá agrární analytik Petr Havel.

Načítám