Hlavní obsah

V mládí divočil, s muzikou začal ve 13 a manželka je jeho láska ze střední. Jon Bon Jovi slaví 60

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Je důkazem, že nemusíte střídat ženy a pařit dnem i nocí, a přesto můžete milovat rock'n'roll. Jon Bon Jovi je sice rocker tělem i duší, ale je desítky let šťastný se svou lásku ze střední a svoje peníze investuje do charity nebo na podporu politikům, kterým věří. Dnes slaví 60. narozeniny.

Článek

Když se řekne Jon Bon Jovi, málokdo tápe. Dnes šedesátiletý rocker se na hudební scéně pohybuje od svých 13 let. Se svou kapelou Bon Jovi okupoval světové hitparády, plnil koncertní haly a prodal desítky milionů desek.

Obdiv a respekt si ale zaslouží i pro svou aktivitu v oblasti filantropie a životní styl, je totiž mezi slavnými muzikanty unikátem: v roce 1989 se oženil a se svou ženou tvoří dodnes šťastný pár.

Jak se proslavil, proč se ostříhal a co tropil v mládí?

Trochu divočejší dospívání

Narodil se v Perth Amboy a na americké New Jersey nedá dopustit, s kapelou tak pojmenovali i své čtvrté album. Zpěvák s rodným jménem John Francis Bongiovi tu stále žije a trochu neskromně se nazývá princem New Jersey.

Jeho otec byl holič s italskými a slovenskými předky, matka bývalá číšnice z Playboy baru a květinářka s německým a ruským původem. Od mala ho to táhlo k hudbě a často chodil s kamarády za školu, aby mohl hrát. Na střední už vystupoval v rockových barech.

Ač je dnes vnímán jako jeden z nejspořádanějších mužů showbyznysu, v mládí se vydováděl. Přiznal, že pro svůj fešný vzhled měl úspěchy mezi místními paničkami, a pěkně si to užíval.

Foto: Profimedia.cz

K rockerům v 80. letech patřila pořádná hřívaFoto: Profimedia.cz

Jon + Dorothea = VLN

V roce 1989 se tajně oženil se svou láskou ze střední školy Dorotheou (59) a mají spolu čtyři děti. Na začátku kariéry žil jako bohém a byl často na cestách, prošvihl spousty narozenin a školních akcí, ale brzy si uvědomil, co jsou jeho priority.

Fanynky na něj stály frontu, on však nikdy nebyl spojován se zálety. Dodnes mají s manželkou, která je profesionální učitelka karate a restauratérka, krásné manželství, ve kterém je podle slov obou prý nejdůležitější vzájemná úcta.

Foto: Profimedia.cz

S manželkou se poznali na střední škole a jak říkají, tak spolu a vedle sebe rostli, sílili a dozrávaliFoto: Profimedia.cz

Nejstarší dcera Stephanie (28) pracuje v zábavním průmyslu, ale málem na vysoké přišla o život – v roce 2012 se předávkovala heroinem. Nejstarší syn Jesse (27) má vlastní značku vína rosé a s otcem podniká (mimochodem spolupracují i s českou Preciosou). Syn Jake (19) má blízký vztah s hvězdou seriálu Stranger Things Millie Bobby Brown (18). A nejmladší Romeo (17) brzy odejde na vysokou.

Foto: Profimedia.cz

Rodina spolu ráda vyrazí na společenskou akci (zleva: Jesse, Dorothea, Jon, Stephanie, Romeo a Jake)Foto: Profimedia.cz

Hudebníkem od 13 let

Než založil v roce 1983 kapelu Bon Jovi, hrál v jiných skupinách, vypomáhal u bratrance ve studiu a získával kontakty. Zakládajícími členy Bon Jovi byli: Jon Bon Jovi, Richie Sambora (62), Alec John Such (70), David Bryan (60) a Tico Torres (68).

Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat: hit Runaway (1984) se dostal do americké TOP 40, kapela získala první zlaté desky v Japonsku a v USA, jejich třetího alba Slippery When Wet (1986) se pak prodalo skoro třicet milionů kopií a píseň Livin' on a Prayer se stala hitem číslo jedna.

Kapela si hned dvakrát v 90. letech dala pauzu a každý člen si rozjel vlastní projekty. Jon Bon Jovi řešil krizi nejen sólovými alby, ale třeba i tím, že se nechal ostříhat.

Foto: Profimedia.cz

Fanynky se musely chvilku se změnou vizáže vyrovnávat, ale rychle se vzpamatovaly. Krátký sestřih mu velmi sluší. Mimochodem v roce 1996 ho časopis People jmenoval jedním z 50 nejkrásnějších lidí na světěFoto: Profimedia.cz

Vždy se k sobě ale nakonec vrátili. Celkem vydali 15 studiových desek, dále pak alba živá a nejrůznější kompilace, dohromady se jich prodalo více než 100 milionů a patří mezi nejlépe prodávané americké rockové kapely. Odehráli skoro tři tisíce koncertů (v České republice hráli v letech 1993 a 2013).

Foto: Profimedia.cz

Zakládající členové kapely Bon Jovi (zleva: Tico Torres, Richie Sambora, Alec John Such, David Bryan a Jon Bon Jovi)Foto: Profimedia.cz

Nejen hudbou živ je člověk

Kromě toho, že je hudební hvězdou, prokázal opakovaně i herecký talent. A nejen v epizodních rolích. Objevil se ve filmu Mladé pušky II (1990), pro který složil i oceňovanou píseň Blaze of Glory. Zahrál si malíře ve filmu Valentino (1995), v Pošli to dál (2000) hrál hrubiána Rickiho, hudebníka zase v romantické komedii Šťastný Nový rok (2011). Střihnul si i role v seriálech, jedním byl například Sex ve městě (1998–2004) nebo Ally McBeal (1997–2002).

Foto: Profimedia.cz

S herečkou Katherine Heigl (43) ve snímku Šťastný Nový rokFoto: Profimedia.cz

Milovník sportu

Jeho vášní není jen umění, je i vyhlášeným sportovním fanouškem. A kromě toho, že velmi rád vystupuje na velkých fotbalových šampionátech, hraje ve sportovních reklamách nebo se nechá pozvat do sportovních pořadů, byl i majitelem sportovního klubu. Je zapřisáhlým fanouškem fotbalového týmu New England Patriots.

Foto: Profimedia.cz

S oblibou vystupuje na šampionátech, kde podpoří svůj týmFoto: Profimedia.cz

Filantrop a aktivista

Vydělané peníze si umí užít, ale zároveň je aktivní ve filantropii. V roce 2006 s manželkou založili nadaci The Jon Bon Jovi Soul Foundation, která pomáhá lidem v nouzi, v roce 2011 otevřeli JBJ Soul Kitchen, komunitní restauraci, kde se mohou najíst lidé v nouzi, mohou si ale také jídlo odpracovat jako dobrovolníci. Další podobnou restauraci otevřeli o pět let později. Součástí projektu je i potravinová banka, poradny a kuchařská škola.

Aktivně se zapojuje i do politiky, ne že by snad sám kandidoval, ale své favority ve volbách rád podpoří. To udělal opakovaně v prezidentských volbách: podpořil v roce 2004 Johna Kerryho (78), v roce 2009 Baracka Obamu (60) nebo v roce 2016 Hillary Clinton (74). Barack Obama jej v prosinci 2010 jmenoval do Rady Bílého domu pro komunitní služby.

Foto: Profimedia.cz

Pomáhat je pro něj přirozené a v kuchyni rád přiloží ruku k díluFoto: Profimedia.cz

Jon Bon Jovi nosí přiznaně šediny, má rád módu a jak sám řekl, stárnutí mu problém nedělá. Když se ohlédne, má být co na pyšný.

Načítám