Článek
Postup
01.
Olej prošlehejte s cukrem, skořicí a solí. Postupně zapracujte i vajíčka, tučný jogurt nebo kysanou smetanu, kůru z jednoho citronu (ale jen její žlutou část) mouku a sodu.
02.
Omyté jahody pokrájejte na kousky, smíchejte se dvěma lžícemi mouky (díky tomu zůstanou v těstě rovnoměrně rozmístěné a neklesnou všechny ke dnu) a opatrně zapracujte do těsta.
03.
Těsto rozetřete do pečicím papírem vyložené nebo vymazané a vysypané formy a pečte asi 45 minut při 180 °C nebo dokud není špejle zapíchnutá do chlebíčku po vytažení suchá.
04.
Nechte 15 minut chladnout ve formě, poté vyklopte a nechte úplně vystydnout.
05.
Chlebíček můžete ještě přelít polevou. Moučkový cukr smíchejte s asi dvěma rozmačkanými nebo rozmixovanými jahodami, podle potřeby přidejte ještě trochu cukru nebo třeba citronové šťávy, a nalijte na chlebíček.
Pečete spíše modernější záležitosti, nebo rádi zůstáváte u klasiky typu biskupský chlebíček, bábovky a buchty?