Hlavní obsah
3,5
(23)
Foto: Petra Veselá

Foto: Petra Veselá

Bílý jogurt je při sladkém pečení neocenitelným pomocníkem. Moučníky jsou díky němu krásně vláčné a nadýchané. Věděli jste ale, že z něj můžete připravit i odlehčenou verzi cheesecaku?

25 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Dno dortu
  • 180 g máslových sušenek
  • 50 g másla
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 600 g řeckého jogurtu
  • 4 ks vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 ks citronu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 1 ks granátového jablka
  • 50 g cukru krupice
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 160 stupňů. Sušenky rozmixujte na jemnou drť, přidejte k nim rozpuštěné máslo a špetku soli a znovu promixujte. Rukama směs co nejpevněji upěchujte na dno dortové formy s odnímatelnými okraji a pečte asi 12 minut, až bude povrch suchý a zpevněný.

02.

Na náplň promixujte jogurt s vejci, cukrem, škrobem, šťávou a kůrou z půlky citronu, vanilkovým extraktem a špetkou soli. Nalejte na předpečený korpus (klidně ještě horký) a pečte (pořád při 160 °C) asi hodinu, až budou okraje zlatavé a střed pevný.

03.

Nechte ve formě vychladnout a podávejte přelité omáčkou nebo i jen tak. Na omáčku z granátového jablka z něj vyloupejte zrníčka, polovinu jich 5 minut povařte s cukrem a 80 ml vody, a poté smíchejte se zbylými zrníčky.

Pokud stále dáváte přednost klasickému cheesecaku, podívejte se na náš recept, jak si ho připravit doma.

Energetická hodnota celkem - 22 cm průměr formy
Energie12 263,39 kJ
Bílkoviny94,9 g
Tuky121,47 g
Sacharidy360,84 g
Sůl3,53 g
SAFA60,5 g
Vláknina14,17 g
Cukry249,36 g
Související témata:

Načítám