Článek
Postup
01.
Tři malé dortové formy o průměru 18–20 cm zlehka vymažte máslem a vyložte pečicím papírem: kolečko dejte na dno a na boky přitiskněte pruhy. Použít můžete i klasickou větší formu, jen počítejte s delším časem pečení a korpus pak dvakrát prořízněte. Borůvky jsou nejlepší čerstvé lesní, ale nic nezkazíte ani kanadskými nebo mrazenými.
02.
Změklé máslo ušlehejte doběla s cukrem a postupně zapracujte vejce, vanilku, jogurt, kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) a šťávu z citronů, mouku, kypřicí prášek a sůl.
03.
Borůvky obalte ve dvou lžících mouky, v těstě pak neklesnou všechny ke dnu.
04.
Těsto rozdělte do forem (klidně si pomozte váhou) a pečte při 180 °C 30 až 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Vyklopte, stáhněte papír a nechte na mřížce zcela vychladnout.
05.
Mezitím povařte 15 až 20 minut borůvky s cukrem a citronem na konzistenci hustého džemu. Případně použijte rovnou dobrou borůvkovou zavařeninu nebo kupovaný či domácí lemon curd.
06.
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte sýr (cream cheese, žervé) a vanilku a došlehejte dohladka. Krém není moc sladký, takže ho můžete podle sebe přisladit nebo naopak osvěžit trochou citronové šťávy.
07.
Zdobicím sáčkem pak na spodním korpusu vytvořte okraj z krému, naplňte polovinou borůvek a stejně postupujte s druhým plátem těsta.
08.
Poslední korpus už krémem potřete celý, přiklopte na zbytek a dort buď zcela uhlaďte cukrářskou stěrkou či nožem, nebo, což je podstatně jednodušší, nechte dortu rustikálnější vzhled jako my. Až těsně před podáváním (borůvky barví) dozdobte čerstvým ovocem, plátky citronu a lístky máty či meduňky.
V sezoně borůvek nezapomeňte ani na křehký tvarohový koláč s borůvkami a drobenkou, nepečený borůvkový dort a božský kynutý koláč na plech s rumovým máslem.