Článek
Postup
01.
Předehřejte troubu na 180 °C a plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout. Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji najemno do velké mísy, přidejte jablko nastrouhané najemno. (Jablko loupat nemusíte.)
Tip: Rozřízněte neoloupané jablko na polovinu, odstraňte jádřinec a strouhejte ho řeznou stranou naplocho, slupka vám zůstane v ruce.
02.
Do mísy přidejte citronovou šťávu, rozpuštěné máslo, cukr, vejce, jogurt a skořici a suroviny dobře promíchejte.
03.
Celý povrch těsta rovnoměrně posypejte práškem do pečiva, do mísy prosejte špaldovou mouku a vařečkou krátce promíchejte. Nešlehejte, postačí, aby se mouka provlhčila a prášek do pečiva se v těstě rovnoměrně rozptýlil.
Tip: Mám vyzkoušené, že tenhle způsob míchání funguje. Máte-li ale obavy, prosátou mouku s práškem do pečiva promíchejte nejdřív bokem metličkou a až pak vmíchejte k sypkým surovinám.
04.
Naplňte připravené košíčky a pečte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut.
Tip: Tyhle muffiny peču často, proto vím, že těsto dobře snese různé experimenty. Už jsem je pekla s tučným tvarohem místo jogurtu, máslo někdy nahradím olejem a část špaldové mouky mandlovou moučkou. Místo cukru můžete použít med (dvě velké lžíce jsou minimum), klidně perníkové koření a přidat můžete i hrst rozinek či brusinek – muffiny budou pokaždé jiné a vždy povedené.
Vyzkoušíte slané muffiny s chorizem a čedarem anebo nádivkové muffiny ze starého pečiva s uzeným masem? Skvělé jsou i špenátové muffiny s plísňovým sýrem.