Článek
Postup
01.
Bílky s cukrem vyšlehejte do pevného sněhu. Rychle vmíchejte žloutky a prosátou mouku. Vzniklým těstem naplňte zdobicí sáček s hladkou trubičkou a na pečicí papír vytvořte dva kulaté korpusy.
02.
Ze zbylého těsta vytvořte rovné proužky ve tvaru cukrářských piškotů, které použijete na zdobení okrajů dortu. Posypejte moučkovým cukrem a pečte při 180 °C přibližně 7 minut.
03.
Nyní si připravte lemon curd: ve vodní lázni (použijte hrnec se silnějším dnem) za stálého míchání zahřívejte citronovou šťávu, vejce, žloutky a moučkový cukr. Míchejte tak dlouho, dokud směs neztuhne. Vmíchejte máslo a nechte vychladnout.
04.
Na jogurtovou pěnu si z citronové šťávy oddělte ⅔. Zahřejte ji společně se želatinou. Zbylou šťávu smíchejte s jogurtem. Smetanu vyšlehejte do tuha.
05.
Cukr a vodu zahřejte na 121 °C. Pokud nemáte teploměr, směs jednoduše přiveďte k varu a nechte chvíli probublávat. Mezitím ušlehejte bílky. Rozvar přilijte do sněhu a šlehejte do vychladnutí.
06.
Do bílků vmíchejte jogurtovou směs, a potom vyšlehanou smetanu.
07.
Čerstvé jahody pokrájejte nadrobno a vmíchejte nasekanou bazalku, limetkovou kůru a jahodové pyré nebo džem.
08.
Do formy s odnímatelným dnem vložte korpus a okraje vyložte upečenými proužky. Dno pokryjte polovinou jogurtové pěny, polovinou lemon curd a vše uzavřete druhým korpusem. Stejně postupujte se zbytkem krémů. Poslední vrstvu tvoří jahody.
09.
Hotový dort ozdobte čerstvými jahodami, bazalkou nebo jedlými květy a posypejte moučkovým cukrem.
Tip: Jestli se vám nechce péct piškoty, použijte hotový korpus a klasické cukrářské piškoty jako na tiramisu.
Máte svůj tip na jiný lehký jahodový dort?