Článek
Chcete, aby měla vaše panna cotta „grády“? Ochuťte ji kapkou rumu nebo vaječným či kokosovým likérem. Množství alkoholu, které přidáte, odečtěte od smetany nebo naopak přidejte víc želatiny.
Postup
01.
Chlebíčkovou formu vyložte potravinářskou fólií. Cukrářské piškoty seřízněte tak, aby byly vysoké stejně jako forma, a naskládejte je těsně vedle sebe podél delších stran.
Tip: Odřezky piškotů podrťte a použijte místo cukru jako netradiční posypku na ovocné knedlíky.
02.
Želatinu nechte nabobtnat podle návodu na obalu v troše vody. Do rendlíku vlijte smetanu, přidejte cukr a semínka z vanilkového lusku a zahřejte těsně pod bod varu (hladina se bude lehce chvět). Nabobtnalou želatinu vymačkejte, přidejte k horké smetaně a nechte rozpustit (pomozte jí metličkou).
Tip: Myslete na to, že želatina nesmí projít varem, jinak ztratí želírovací schopnosti. Pokud jste smetanu zahřáli příliš, nechte ji chvilku zchladnout.
03.
Až se želatina v horké smetaně dokonale rozpustí, vmíchejte k ní postupně i jogurt. Třetinu směsi vlijte do formy s piškoty a hustě poklaďte malinami. Přidejte další třetinu směsi a ještě jednu vrstvu ovoce a do formy dolijte zbytek. V lednici pak nechte pár hodin ztuhnout a proležet.
04.
Na polevu z bílé čokolády přiveďte v rendlíku smetanu k varu. Odstavte a přidejte nalámanou bílou čokoládu. Nechte chvíli postát a poté vymíchejte hladký bílý krém.
05.
Vychlazenou panna cottu opatrně vyklopte na servírovací mísu a odstraňte fólii. Vrch přelijte čokoládovou polevou a nechte ji volně stékat po bocích. Ozdobte čerstvým ovocem a lístky meduňky nebo máty. Zbytek čokoládové omáčky můžete nabídnout v mističce bokem.
Máte smetanu a ovoce a k tomu chuť na další nepečené dezerty? Vyrobte jednoduchý dort z vaflí anebo roládu s krémem z čerstvého sýra. Anebo vás zaujme panna cotta z mraženého hrášku?