Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny.

Díky jogurtu bude těsto pěkně vláčnéFoto: Jakub Jurdič
02.
Změklé máslo utřete s cukrem, vmíchejte vejce a kůru i šťávu z chemicky neošetřeného citronu a přidejte jogurt.

Určitě nevynechejte ani citronovou šťávu a kůru, bábovku parádně provoníFoto: Jakub Jurdič
03.
Omyté jahody pokrájejte na kostičky a smíchejte s asi 1/4 hrnku mouky – to zaručí, že budou v těstě rovnoměrně rozmístěné a neklesnou na dno.

Trik s moukou zajistí, že jahody zůstanou v těstě rovnoměrně rozložené a neklesnou dolůFoto: Jakub Jurdič
04.
Zbylou mouku, jedlou sodu a pořádnou špetku soli vmíchejte k máslovému základu, opatrně přidejte jahody a přemístěte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečte asi hodinu při 160–170 °C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte deset minut chladnout ve formě a poté vyklopte.

Zbylou mouku, sodu a sůl vmíchejte do máslového základu, přidejte jahody a můžete péctFoto: Jakub Jurdič
05.
Podle chuti můžete po vychladnutí ještě přelít polevou, kterou získáte smícháním rozmixovaných a přes sítko protlačených jahod a moučkového cukru. Kdyby byla poleva příliš řídká, nechte ji chvíli zatuhnout v misce a až poté ji lijte na bábovku.

Bábovka je výborná i sama o sobě, ale jako korunku jí můžete nasadit ještě trochu polevy. Jak jinak než jahodovéFoto: Jakub Jurdič
06.
Nyní už zbývá jen postavit na kávu a servírovat.

Žádná dusivá buchta, ale krásně vláčná bábovka plná šťavnatých jahod. A zaděláno máte přitom během chvilkyFoto: Jakub Jurdič
Souhlasíte, že občas není čas na hrdinství a poctivá bábovka může potěšit víc než mnohem složitější dezerty?