Článek
Postup
01.
Brambory uvařte doměkka v osolené vodě, vařečkou je rozšťouchejte, přidejte trochu mléka a zamíchejte, aby vznikla hustá kaše.
02.
Než se ale brambory uvaří, osmahněte slaninu s cibulí dozlatova.
03.
Přebytečným tukem ze slaniny vymažte zapékací misku a na dno dejte polovinu brambor. Pak přijde vrstva slaniny s cibulí, pak vrstva pokmínovaného kysaného zelí a nakonec druhá polovina brambor.
04.
Misku vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečte asi 20 minut. Mezitím podle potřeby k přebytečnému tuku ze slaniny přidejte trochu oleje a pozvolna na mírném plameni osmažte jitrnice. Jedině tak se důkladně prohřejí a eliminujete tak riziko jejich prasknutí. Připravit je lze samozřejmě i na grilu potřeném tukem!