Článek
Postup
01.
Toastový chléb natrhejte do misky, zalijte mlékem a nechte nasáknout. Dvě menší nebo jednu velkou cibuli nakrájejte najemno. Oloupanou mrkev také pokrájejte na opravdu drobné kostičky a nadrobno nasekejte i sušené meruňky. Česnek utřete.
02.
V pánvi zahřejte olej, přidejte cibuli a mrkev, osolte a restujte pár minut dosklovata. Poté přidejte česnek, sušené meruňky a všechno koření a už jenom velmi krátce promíchejte v horkém tuku. Směs stáhněte z ohně a nechte chvíli zchladnout.
03.
Troubu rozpalte na 180 °C, pekáček zlehka vytřete tukem. Mleté maso dejte do misky, přidejte vejce a vymačkaný toastový chléb a vařečkou dobře propracujte. K masu přidejte orestovanou zeleninu, citronovou šťávu a špetku pepře a ještě jednou pořádně propracujte.
Tip: Do tohoto pokrmu se tradičně přidávají i rozinky sultánky, mám ale zkušenost, že mnoha lidem v masových pokrmech vadí. Pokud mezi ně nepatříte, klidně jich k masu pár přidejte.
04.
Masovou směs přeložte do pekáčku, dobře upěchujte, zarovnejte povrch a vložte do trouby. V mezičase dobře promíchejte vejce, sůl a mléko (můžete použít i zbytek mléka, ve kterém byl namočený toastový chléb).
05.
Zhruba po čtvrthodině opatrně vyjměte pekáček z trouby a případně odeberte část vypečeného tuku. Maso zalijte připravenou mléčnou směsí, ozdobte bobkovým listem, vraťte do trouby a pečte dalších asi 40 minut, až povrch hezky zezlátne a zpevní.
Tip: Jako příloha se hodí rýže. Při vaření k ní přidejte do vody špetku kurkumy, bude mít nádhernou žlutou barvu. Znáte dva způsoby, jak správně uvařit rýži?
Sušené meruňky se skvěle hodí do slaných jídel i k masu. Zkuste slavný studený královský kuřecí salát nebo rychlé kotlety s omáčkou na víně. A milovníci bezmasých pokrmů ocení lilkové ragú s ořechy.