Článek
Jehněčí maso se v našich kuchyních neobjevuje příliš často. Díky jeho specifické chuti ho vyhledávají spíše ti, kteří už měli možnost je ochutnat. Pokud se jehněčího „bojíte“, je právě tento recept ten pravý, kterým začít. Namleté maso více pohltí chutě dalších surovin a jeho specifická chuť se tím umírní.
Jehněčí kufty s kefírovými plackami a tzatziki
Na 2 porce budete potřebovat: 300 g mletého jehněčího masa, ½ menší cibule, ½ lžičky drceného římského kmínu, ½ lžičky najemno pokrájeného rozmarýnu, sůl, čerstvě mletý pepř, olej. Kefírové placky: 100 g hladké mouky, 80 g kefírového mléka, špetka soli, mák. Tzatziki: 400 g salátové okurky, 1 stroužek česneku, 180–200 g bílého hustého jogurtu, 2 lžičky nadrobno pokrájeného oregana, sůl, čerstvě mletý pepř
Postup: Jehněčí maso smíchejte s najemno pokrájenou cibulí, římským kmínem, rozmarýnem, solí a pepřem. Vytvořte 4 válečky o průměru asi 5 cm. Každý můžete napíchnout na jehlu. Na pánvi rozpalte olej a každý váleček nechte zprudka ze všech stran zatáhnout. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby pod gril. Grilujte asi 7 minut.
Z mouky, kefíru a špetky soli vypracujte pružné těsto. Rozdělte na 4 stejné kusy. Z každého rozválejte na pomoučeném vále slabou placku. Posypte mákem a ještě přejeďte válečkem. Na suché pánvi opékejte pozvolna z obou stran, dokud se nezačnou na placce tvořit zlaté puchýřky.
A nyní již jen tzatziki. Okurku nastrouhejte nahrubo. Nechte chvíli v cedníku vykapat. Smíchejte jogurt s prolisovaným česnekem, solí, pepřem a oreganem a vmíchejte okurku.
Pokud jste se na chutě Středozemí naladili natolik, že nemůžete přestat, načerpejte inspiraci v dalších receptech. Zkusit můžete originálně plněnou zeleninu anebo se pusťte do receptů, jimž vévodí olivy.