Článek
Postup
01.
Doma si vše sypké můžete předpřipravit do sáčku a na místě už jen přidat vodu a salám. Vločky volte jemné, aby se rychle uvařily, a nejlépe s klíčky, aby byly výživnější. Místo bujonu (skvělý je bio zeleninový z dm a zdravých výživ) můžete dát domácí vegetu či jinou sušenou zeleninu. U koření pak dávejte jen pozor na to, aby nebylo moc slané.
02.
K vločkám a koření přidejte 3 hrnky vody, na vařiči či ohni přiveďte k varu a za stálého míchání chvilku povařte. Kaše krásně zhoustne.
03.
Nyní přidejte bílkoviny a krátce prohřejte. Já zvolila hrst směsi semínek a plátky španělského salámu fuet, protože vydrží i mimo lednici, ale klidně sáhněte i po hodně suché klobáse, sušeném masu, špeku či sušené rybě (koupíte např. v ruských potravinách). Uzeninu můžete před vařením vloček také nasucho opéct, aby pustila do kaše více chuti.
Co dál můžete do kaše přidat? Mně fungovalo sušené mléko, sušené houby, všelijaké rybí konzervy, lahůdkové droždí, špek, sušené maso jerky, sušená rajčata a další zelenina i různé oříšky a semínka. Suroviny volte podle toho, kolik věcí chcete nést a jak dlouho vydrží.
Ovesné vločky sice nezní tak exoticky jako jiné suroviny, ale svým složením je máloco překoná. Nicméně jako sacharidový základ můžete zvolit i jáhlovou nebo pohankovou kaši.