Článek
Postup
01.
Doma si vše sypké můžete předpřipravit do sáčku a na místě už jen přidat vodu a salám. Vločky volte jemné, aby se rychle uvařily, a nejlépe s klíčky, aby byly výživnější. Místo bujonu (skvělý je bio zeleninový z dm a zdravých výživ) můžete dát domácí vegetu či jinou sušenou zeleninu. U koření pak dávejte jen pozor na to, aby nebylo moc slané.
02.
K vločkám a koření přidejte 3 hrnky vody, na vařiči či ohni přiveďte k varu a za stálého míchání chvilku povařte. Kaše krásně zhoustne.
03.
Nyní přidejte bílkoviny a krátce prohřejte. Já zvolila hrst směsi semínek a plátky španělského salámu fuet, protože vydrží i mimo lednici, ale klidně sáhněte i po hodně suché klobáse, sušeném masu, špeku či sušené rybě (koupíte např. v ruských potravinách). Uzeninu můžete před vařením vloček také nasucho opéct, aby pustila do kaše více chuti.

I jídlo uvařené venku může být pestré a nutričně vyvážené!Foto: Jakub Jurdič
Co dál můžete do kaše přidat? Mně fungovalo sušené mléko, sušené houby, všelijaké rybí konzervy, lahůdkové droždí, špek, sušené maso jerky, sušená rajčata a další zelenina i různé oříšky a semínka. Suroviny volte podle toho, kolik věcí chcete nést a jak dlouho vydrží.
Ovesné vločky sice nezní tak exoticky jako jiné suroviny, ale svým složením je máloco překoná. Nicméně jako sacharidový základ můžete zvolit i jáhlovou nebo pohankovou kaši.