Článek
Hladina cholesterolu je do určité míry dána geneticky, zásadně ji ale ovlivňuje i životní styl a jídelníček. S postupujícím věkem má navíc situace tendenci se zhoršovat. A zatímco u mužů se zvyšování kolem padesátky většinou zastaví, u žen nárůst cholesterolu, pravděpodobně vlivem menopauzy, trvá dál až do sedmdesátky.
Chcete-li do budoucna snížit riziko aterosklerózy nebo třeba plicní embolie, začněte s tím dělat něco co nejdříve. Jaké změny v jídelníčku mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu?
Jak snížit riziko infarktu a mrtvice
Zjistit hodnotu cholesterolu je snadné: stačí k tomu kapka krve. Měření nabízejí i některé lékárny či výživoví poradci. „Patříte-li do věkové skupiny 35 až 45 let, je nejvyšší čas nechat si změřit hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Riziko vzniku kardiovaskulárních nemocí se nesmí podcenit a případné potíže je nutné podchytit hned na začátku,“ doporučuje profesor Miroslav Souček, internista II. interní kliniky FN u sv. Anny v Brně.
Správné hodnoty cholesterolu
U dospělého by množství celkového cholesterolu v krvi nemělo přesáhnout 5 mmol/l, hladina LDL (špatného) cholesterolu má být maximálně 3 mmol/l. „Cholesterol se může ukládat do cévních stěn a krev pak nemůže zúženou cévou dostatečně proudit. Pokud takto ucpaná céva zásobuje srdce nebo mozek, může dojít k srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici,“ varuje Miroslav Souček.
1. Snižte příjem živočišných tuků
Riziko zvýšené hladiny cholesterolu v krvi významně roste při nadměrné konzumaci živočišných tuků. Není třeba se jich vzdávat úplně, ale zkuste snížit jejich podíl maximálně na jednu třetinu celkové spotřeby tuků. Místo sádla a másla sáhněte po rostlinných olejích, prorostlé červené maso střídejte s drůbeží, zvěřinou a rybami. Opatrně také s tučnými sýry i smetanovými jogurty a naučte se tuky čerpat zdravěji z ořechů, avokáda a semínek.
Dříve démonizovaných vajíček se nebojte, nepřehánějte to s nimi, ale nevyhýbejte se jim, protože vejce jsou zdravá. „Jedno denně dodá organismu významné množství bílkovin a cholesterol ovlivní v porovnání s jinými potravinami jen nepatrně,“ říká internistka Eva Kociánová z I. interní kliniky FN Olomouc.
2. Vláknina pomůže hned dvakrát
Co se nebojte zvýšit, je příjem vlákniny. Pomáhá omezovat vstřebávání cholesterolu z potravy, navíc funguje i jako kartáč, váže na sebe molekuly tuků a odvádí je z těla ven. Na nákupním seznamu a na talíři by vám proto neměly chybět nejlepší zdroje vlákniny.
3. Sladkou chuť zajistí ovoce
Sušenky, nekvalitní čokolády, sladké limonády a dezerty plné cukru a nezdravých tuků nahraďte ovocem. Vybírejte zejména to s vyšším obsahem pektinu. Je to forma rozpustné vlákniny, která reguluje cholesterol v krvi a stabilizuje krevní cukr. Najdete ji v jablkách, švestkách, červeném a černém rybízu, ostružinách, citrusech… Ovšem pozor, ačkoliv je ovoce zdravé, může být příliš sladké: průměrné jablko obsahuje až tři kostky cukru. Dejte také pozor na ovocný cukr (= fruktózu), vysoké dávky nepříznivě ovlivňují hladiny cholesterolu.
4. Denně šálek vloček
Spolehlivým parťákem při snižování cholesterolu jsou ovesné vločky – denně si jich můžete dopřát zhruba 1,5 šálku. Oves je nabitý betaglukany a pomáhá odvádět cholesterol z těla. Přidejte vločky do kaše, pomleté do smoothie, při pečení jimi nahraďte část bílé mouky.
5. Hlídejte i nápoje
Alkoholické a slazené nápoje mají na hladiny cholesterolu negativní vliv. Prospěšný je naopak zelený nebo černý čaj, vsaďte i na bylinky, jako je kopřiva, pampeliška, čekanka nebo zemědým. Do horkých nápojů přisypejte půl lžičky skořice, i ta proti zvýšenému cholesterolu pomáhá.