Článek
Známe to všichni – člověk by si dal v práci k obědu něco dobrého a ideálně i zdravého a ne moc drahého, ale čas nebo nabídka v okolí tomu nepřeje. Proto jsem pro vás připravila tři recepty na vyvážené obědy do krabičky (další jídla od mého kolegy Michala najdete zde), které máte za chvilku hotové, skvěle zasytí a nyní i osvěží, protože ideální je jíst je zastudena.
Fazolový dip se sušenými rajčaty
Na 2 porce potřebujete:konzervu červených fazolí, 4 v oleji naložená sušená rajčata, 4 lžíce olivového oleje (nejlepší je použít ten od sušených rajčat), čerstvou bazalku, šťávu z 1 citronu, sůl, pepř, zeleninu k podávání (řapíkatý celer, mrkev, paprika, okurka, cherry rajčátka)
Postup: Fazole rozmixujte se sušenými rajčaty, olejem, hrstí čerstvé bazalky a citronovou šťávou (zkuste dát nejdříve jen polovinu a postupně přidávejte) na hladkou pastu. Podle chuti osolte, opepřete a případně okyselte. Kdo má rád, dá i chilli a kdo pracuje sám, přidá česnek :-).
Připravte si čerstvou zeleninu, kterou si můžete dip rovnou i nabírat (nedoporučuji ale, pokud máte kolegy háklivé na chroupání...).
Kari čočka s jogurtem
Na 2 porce potřebujete: ¾ hrnku čočky, 2 lžíce řepkového oleje, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 3 lžičky kari, sůl, pepř, 1 citron, 3 lžíce jogurtu, 2 vařená vejce
Postup: Čočku nejlépe den předem namočte do studené vody. Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek a kari koření a nechte půl minuty rozvonět. Přidejte čočku a asi dva hrnky vody a uvařte doměkka. Ke konci vaření čočku osolte. Na závěr vmíchejte jogurt, citronovou šťávu a čerstvě mletý pepř. Nechte vychladit. Pro sytější oběd si do krabičky přidejte i vařené vajíčko.
Thajský nudlový salát s kuřetem a arašídy
Na 2 porce potřebujete:120 g rýžových nudlí, 160 g grilovaného kuřecího masa, 2 menší mrkve, 1/2 okurky, 1/2 žluté papriky, 3 lžíce rybí omáčky, 1 lžíci oleje, 2 lžíce sójové omáčky, čerstvé chilli, kousek zázvoru, lžičku hnědého cukru, čerstvý koriandr, hrst arašídů
Postup: Tenké rýžové nudle zalejte osolenou vroucí vodou a nechte změknout (můžete i studenou, ale pak se máčejí asi hodinu). Zeleninu očistěte a nakrájejte na proužky, maso natrhejte na sousta a připravte zálivku z rybí a sójové omáčky, oleje, nastrouhaného zázvoru, cukru a chilli dle chuti. Scezené nudle smíchejte se zeleninou a kuřetem, posypejte nasekanými arašídy a koriandrem a přelejte zálivkou (nebo si ji vezměte zvlášť v malé skleničce).
Připravujete si obědy do práce doma, nebo chodíte raději do restaurace? A máte vlastní osvědčený recept na vyváženou „krabičku“?