Článek
Přesné příčiny migrény nejsou dosud známy, je ale jisté, že určitou roli hraje genetika. Spouštěčem migrény může být celá řada věcí: stres, nadbytek či nedostatek spánku, hormonální změny, výkyvy počasí, zubní problémy, prudké či blikající světlo, hluk, alkohol, ale i agresivní vůně, neléčená oční vada nebo i špatné držení těla.
„Pokud si je pacient vědom vyvolávajícího momentu, tak lze záchvatu občas předejít,“ říká Jolana Marková, vedoucí lékařka Centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy Neurologické kliniky 3. LF UK a Thomayerovy nemocnice. „Pacientům radíme, aby se spouštěčům vyhnuli, nejedli vyvolávající potraviny, nevyhledávali rizikové prostředí a chování,“ dodává lékařka.
BOLESTI NEIGNORUJTE:
Trpíte-li tedy na migrény opakovaně, je dobré si vést deník. Do něj si zapisujte všechny stresující události i všechny potraviny, které sníte. To vám může pomoci odhalit spouštěče záchvatů bolesti.
Jak už bylo řečeno, na vině může být i nevhodný jídelníček. Na co byste si měli dát pozor?
Alkohol
Že po alkoholu bolí hlava, vás zřejmě nepřekvapí. Nemusí jít ale jen o kocovinu. Migrénu vyvolává dehydratace, ke které alkohol napomáhá. Spouštěčem může být i samotný ethylalkohol. Migreniky umí dráždit pivo i tvrdý alkohol, z vína pak především to červené. Obsahuje totiž hned celý koktejl dráždivých látek v čele se siřičitany a taniny.
Zralé sýry, zralé ovoce
Pokud si k dobrému vínu rádi přikrojíte i kousek zralého sýra, přidáváte další rizikovou potravinu. Může za to látka zvaná tyramin, kterou najdete také v mase nebo hodně zralém ovoci, například avokádu nebo banánech.
Čokoláda a káva
Kvůli obsahu tyraminu se na seznam zapovězených potravin řadí i čokoláda. Obsahuje navíc i malé množství kofeinu, jehož vliv na vznik migrén je prokázaný. Čokoládu jako spouštěč potíží označují ve větší míře ženy.
PROJEZTE SE KE ZDRAVÍ:
Uzeniny
Pozor by si měli dát i milovníci uzenin. Kromě tyraminu jsou rizikové také obsahem dusitanů, které najdete i ve výběrových šunkách. „Dusitan sodný se přidává do šunky z několika důvodů – zabraňuje množení bakterií, je to stabilizátor barvy a také umožňuje vyrábět šunky o nižším obsahu soli,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá, garantka projektu Vím, co jím a piju. „Mnohem větší riziko ale spatřuji v použití různých barviv, aromat a podobně, které napomáhají vytvářet chemický koktejl,“ varuje dietoložka.
Instantní polévky a dochucovadla
Uzeniny mohou také obsahovat látky sloužící ke zlepšení chuťových vjemů, například glutamát sodný. Ten bývá často přidáván i do instantních polévek nebo asijských jídel. Glutamát často skrývají i hotové kořenící směsi, pozor i na různé zálivky a omáčky, které mohou být doslazované umělými sladidly, jako je aspartam. Proto při vaření dobře prostudujte etikety používaných surovin. Také některé octy vyvolávají bolest hlavy, protože mají ve složení oxid siřičitý. Migrenózně působí mnohé konzervanty a barviva.
Ořechy a fermentované potraviny
Pro vysoký obsah tyraminu buďte opatrní s různými semínky a ořechy a s fermentovanými potravinami. Sledujte, jestli mají na vaši migrénu vliv citrusy, rajčaty nebo cibule. Ublížit vám může i ovoce sušené, které obsahuje siřičitany.
Tučné mléčné produkty
Za potížemi často stojí i tučné mléčné produkty, jako jogurty, smetana, máslo nebo již zmíněné sýry, třeba i parmazán.
Dehydratace
Chyba nemusí být jen v tom, co jíte. Hlava může bolet i z nedostatku tekutin. Stejně tak doporučují odborníci i pravidelně jíst a nehladovět. Hlad, při kterém klesne hladina glukózy v krvi, bývá také častým spouštěčem.
Ketodieta i dortíky
Hlava vás může rozbolet i při přísné dietě. Změna skladby stravy spojená s kalorickým deficitem vyvolává pocit únavy a právě bolest hlavy. Za migrénou mohou stát i hormonální pochody spojené s úbytkem tuku v těle. Může provázet i počáteční fáze ketodiety.
Rafinované cukry, přemíra sacharidů, nasycené tuky, ale i konzervanty nebo obsah kakaa v různých sušenkách, dortících a sladkém pečivu také může vyvolat záchvat bolesti hlavy. Migréna může být ale i projevem nesnášenlivosti lepku.