Článek
Zda jsou lehká jídla vhodná pro hubnutí, odpovíme hned na začátku: „Ano, lehký jídelníček je pro většinu z vás správná volba,“ uvádí nutriční expertka Iva Veselá. Jedním dechem ale dodává, že bez zeleniny hubnout sice nejde, ale jíst jen ji je nesmysl. Co by tedy vaše dietní menu mělo obsahovat?
Mějte na jídelním lístku
„Důležité je zařazovat kvalitní zdroje bílkovin v dostatečném množství, například sýry typu cottage, zakysané mléčné výrobky, rybí nebo krůtí maso,“ vyjmenovává Monika Bartolomějová. „Také volit celozrnné výrobky jako zdroje sacharidů a tuky vybírat především rostlinné – nejen olivový olej, ale i dýňový, lněný, vlašský a další druhy. A samozřejmě denně zkonzumovat okolo 500 g zeleniny a 150 g ovoce,“ dodává Monika Bartolomějová.
Poskládejte menu správně
Zkrátka jen zelenina vám nepomůže, důležitou roli hraje při hubnutí vyvážená skladba jídla. „Příjem energie u hubnoucích by měl být snížen o příjem živočišných tuků a jednoduchých sacharidů a na jejich úkor zvýšen příjem bílkovin," uvádí PhDr. Iva Málková ze Stop obezitě. „Optimální poměr by tedy měl být 30 % bílkovin, 40 % sacharidů a 30 % tuků během dne,“ doplňuje Iva Málková. Abyste měli jasnější představu, zde uvádíme příklad:
Příklad hubnoucího jídelníčku
Snídaně: 2 krajíce celozrnného chleba, potřené tvarohovým sýrem, 2 plátky šunky nebo bílý jogurt (do 3 g tuku), lžička obilných vloček plus půlka malého jablka či hrušky, banánu, jahod, pár ořechů
Svačina:Pokud jste měli ke snídani jogurt, tak si dejte jeden kus celozrnného pečiva s plátkem eidamu či šunky plus rajče či půlku papriky. Měli jste snídani slanou? Volte kysaný jogurtový nápoj 200 ml či jogurt s vločkami a kousky ovoce.
Oběd:120 g masa (kuřecí, krůtí) či ryb + 30 g (váženo před úpravou) přílohy (rýže, těstoviny) + 200 g zeleniny čerstvé či tepelně upravené
Svačina:Stejná jako dopolední, s tím rozdílem, že pokud jste měli sladké, teď si dejte slané a naopak.
Večeře: 100 g kuřecího masa či 100 g tofu či fazolí, čočky… nebo občas může být 100 g libového hovězího – zapékaného jako steak nebo špíz – a k tomu 200 g zeleniny (je jedno jaké) + jedna lžíce olivového oleje. Nebo zapékaná zelenina (200 g) s masem či jiným druhem bílkovin (100 g)…
Kdy jindy, když ne teď?
Nyní je zkrátka nejlepší čas, kdy se do hubnutí pustit. Začíná čas dobré čerstvé zeleniny, ale díky slunci i pozitivní nálady, která je k hubnutí více než potřeba.
Zkusíte to?