Článek
Středomořský jídelníček je nejen chutný, ale navíc se velmi pozitivně podepíše na vašem zdraví. Budete štíhlejší, plní energie a posílíte srdce!
„Tato strava je považována za jeden z nejzdravějších způsobů stravování – zejména ve vztahu ke zdraví srdce a cév. Je bohatá na vlákninu, antioxidanty a zdraví prospěšné mastné kyseliny řady n-3 a mononenasycené mastné kyseliny. Velký důraz je kladen na čerstvost potravin a co nejkratší a nejšetrnější zpracování,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka Vím, co jím.
Ryby normalizují cholesterol i tlak
Asi v každé středomořské restauraci najdete pestrou nabídku ryb a mořských plodů. Zkuste si je pravidelně dopřát i doma. Obsahují velké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin, vitaminů a jodu. Díky tomu významně snižují hladinu cholesterolu v krvi, regulují krevní tlak a stimulují spalování tuků.
„Strava bohatá na ovoce, zeleninu, ryby, mořské plody i olivový olej a omezená konzumace masa a mléčných výrobků se shoduje s výživovými doporučeními v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Jižní národy, především Francouzi, umírají třikrát méně na onemocnění srdce a cév než Češi, přestože patříme v léčbě srdečně-cévních onemocnění ke světové špičce,“ upozorňuje dietoložka MUDr. Kateřina Cajthamlová.
Méně smažení a soli = zdravější srdce
Rozdíl mezi českou a středomořskou kuchyní je v používání tuků a koření. U nás se příliš solí a hodně smaží, což cévám nesvědčí, ve Středomoří se pokrmy spíš grilují a dochucují bylinkami a olivovým olejem. Ten obsahuje hydroxytyrosol, jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů, a oleocanthal se silnými protizánětlivými účinky. Zkuste to i vy: místo smažení a fritování grilujte „nasucho“ a hotové jídlo zakápněte kvalitním olejem z oliv.
Olivový olej podporuje funkci cév
„Středomořská strava může vést i ke snížení výskytu cukrovky, a to především vynecháním živočišných tuků, jako je máslo a sádlo, a nahrazením olivovým olejem, dále omezením spotřeby sacharidů a navýšením příjmu zeleniny a bílého masa. Olivový olej udržuje zdravé nejen srdce, ale i cévy. Díky obsahu mononenasycených mastných kyselin nezvyšuje hladinu LDL cholesterolu a pomáhá snižovat krevní tlak,“ tvrdí Mgr. Alena Vídeňská, odborná výživová poradkyně a fitness trenérka.
Věnujte se jídlu se zájmem a bez stresu
Podle Kateřiny Cajthamlové hrají roli i jiné faktory: „Další nezanedbatelnou odlišností je výběr kvalitních surovin, pravidelná a dostatečně dlouhá doba oběda a řada menších chodů. Na rozdíl od naší praxe – jeden plný talíř a hlavně sníst vše a hodně rychle.“
Čerstvý salát místo knedlíků
Nepřehlédnutelná je i vyšší spotřeba čerstvého ovoce a zeleniny a daleko důslednější používání lokálních potravin. I konzumace červeného masa, hlavně vepřového, brambor a sladkostí je ve Středomoří výrazně nižší než u nás. Místo příloh typu knedlíky si tam dopřávají čerstvé saláty a jako zákusek mívají jogurt s čerstvým ovocem. Podle odborníků je takto nastavený jídelníček pro správnou funkci srdce přímo ukázkový.
Funguje i na demenci a rakovinu
Množství antioxidantů nechrání jen srdce a cévy. „Mezi zdravotní benefity středomořské stravy patří prevence metabolického syndromu a nádorových či neurodegenerativních onemocnění, jako je Parkinsonova či Alzheimerova choroba,“ doplňuje Kateřina Cajthamlová.
Méně solte a věřte bylinkám
Všimli jste si, jak každé středomořské jídlo voní? Bez čerstvých i sušených bylinek by se tamní kuchaři neobešli. Nejčastěji používané bylinky středomořské kuchyně mají i skvělé účinky na zdraví.
- Tymián - přírodní antibiotikum, dezinfikuje střeva. Ulevuje při průjmech, nadýmání i chronických zánětech žaludku.
- Oregano - má protizánětlivé účinky a pomáhá proti kašli a při bolestech v krku, zvyšuje vyměšování žluči, čímž zlepšuje zažívání.
- Bazalka - podporuje trávení a obsahuje éterické oleje a minerály.
- Šalvěj - pomáhá při nočním pocení, proti křečím a třesu končetin.
- Rozmarýn - povzbuzuje krevní oběh, prokrvuje orgány, zvyšuje výkonnost organismu a pomáhá při nižším krevním tlaku, zlepšuje paměť a odvrací mentální vyčerpání.
- Petržel - čistí krev a podporuje krvetvorbu, je silně močopudná.
- Koriandr - ničí škodlivé bakterie ve střevech a pročišťuje organismus, má afrodiziakální účinky.
Máte rádi středomořskou kuchyni, nebo dáváte přednost české klasice?