Hlavní obsah

Ještě nemáte gril? Poradíme, jak vybrat ten nejlepší pro vás

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Pohltila vás vlna grilování, ale jaksi vám k ní chybí to základní – vlastní gril? Nevíte jaký vybrat, abyste si mohli celé léto připravovat ty nejlepší steaky či klobásky a zeleninu? Poradíme vám, který typ grilu je pro vás ten pravý.

Článek

Obecně se grily dají rozdělit na tři základní typy – gril na dřevěné uhlí, elektrický a plynový. Který z nich se hodí právě pro vás?

Ještě než vyrazíte do obchodu, je důležité znát odpovědi na několik důležitých otázek.

  1. Budete grilovat na zahradě, nebo v uzavřeném prostoru (případně na balkoně)? -
  2. Jak důležité jsou pro vás bezpečnostní prvky (pokud máte děti, jistě je pro vás tento aspekt o něco podstatnější, než pokud grilujete pouze s dospělými přáteli)? -
  3. Je pro vás rozhodující snadná manipulace s grilem (budete jej přenášet z místa na místo?) či jeho údržba? -
  4. Záleží vám na typickém kouřovém aroma nebo vám jde spíše o grilování jako o zdravý způsob přípravy jídla? -
  5. Bude u vás gril plnit i estetickou funkci? -
  6. Jak často a pro kolik lidí budete grilovat? -

Elektrický gril

Pokud jste hned u první otázky konstatovali, že bohužel nemáte tak často onen luxus zahrady či velké terasy, a grilovat tak budete především na balkoně nebo doma, pak je pro vás elektrický gril vlastně jedinou možnou variantou. Použití jiných typů totiž městské vyhlášky, především kvůli bezpečnosti a obtěžování sousedů kouřem, zpravidla zakazují.

Výhody elektrického grilu:

  • Snadné ovládání a regulace teploty. -
  • Při grilování nevznikají žádné zplodiny, nehrozí popílek na mase. -
  • Žádný kouř = spokojení sousedi, kteří nemusejí propadat panice, že u vás hoří. -
  • Snadná údržba a hygieničnost. -
  • Volit můžete z mnoha podob i velikostí – chcete gril stolní (malý, většinou bez nožiček, ideální pro dva lidi), nebo zahradní? -
  • Relativně bezpečný – horká je v podstatě jen topná spirála a rošt, nepracujete s ohněm či žhavými uhlíky. -
  • Některé z elektrických grilů jsou velmi povedenými designovými kousky, které budou skutečnou ozdobou vašeho interiéru, balkonu či zahrady. -

Nevýhody elektrického grilu

  • Některé modely nepatří právě k nejlevnějším. -
  • Přijdete o typickou kouřovou chuť pokrmů. -
  • Musí být připojen ke zdroji elektřiny, takže neustále taháte kabel (a pokud nemáte například na zahradě možnost připojení, nic si neugrilujete). -
  • A když už jsme u elektřiny – její spotřeba také poměrně vzroste, budete-li gril používat často. -
Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Gril na dřevěné uhlí

Je v našich domácnostech asi nejtradičnější, pokud však bydlíte v paneláku nebo činžáku bez možnosti grilování na zahradě, příliš ho nevyužijete. To ale neznamená, že v mnohém ostatní typy nepředčí.

Výhody grilu na dřevěné uhlí

  • Neopakovatelná chuť grilovaného jídla (kvůli které většina z nás grilování tak zbožňuje). A dokonalá vůně. -
  • Snadné používání i údržba. -
  • V porovnání s ostatními typy grilů se může „pyšnit“ poměrně nízkou pořizovací cenou. A ani náklady na provoz nejsou nijak vysoké – dřevěné uhlí či brikety koupíte prakticky za pár korun. -
  • Rychlost samotného pečení. - žádné dlouhé čekání na dobroty z grilu
  • Můžete jej snadno přenášet. - tedy především menší typy

Nevýhody grilu na dřevěné uhlí

  • Typická chuť a vůně je bohužel vykoupena zplodinami, které vznikají odkapáváním tuku z masa či oleje na rozžhavené uhlíky - některé z nich byly prokázány jako karcinogenní
  • Teplotu nelze regulovat. -
  • Jestliže bude foukat vítr, musíte počítat s tím, že budete mít na mase a spol. popílek z uhlí či briket. -
  • Ačkoli i tento typ grilů má nebo by měl mít samozřejmě bezpečnostní prvky (zabezpečení ohně či stability grilu, držadla a madla, která ani při používání grilu nejsou horká apod.), pamatujte, že pracujete s ohněm a žhavým uhlím. Máte-li malé děti, dbejte na maximální opatrnost. -
  • Trvá poměrně dlouho, než gril k samotné „akci“ připravíte - je třeba zapálit a nechat pořádně rozehřát dřevěné uhlí či brikety
Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Plynový gril

Pokud jste opravdový fanoušek grilování a často pro své přátele pořádáte zahradní grilovací večírky (nebo máte velkou rodinu), vyplatí se zvážit investici právě do plynového grilu.

Výhody plynového grilu

  • Díky plynovým hořákům je gril připraven k „akci“ prakticky několik vteřin po zapálení. -
  • Během přípravy jídla nevznikají žádné škodlivé zplodiny - většina novějších typů má navíc odvod tuku, který se nedostane do plamenů
  • Teplota grilu se dá snadno regulovat. -
  • Ovládání grilu je snadné, není náročný ani na údržbu. -
  • Disponuje řadou bezpečnostních prvků - záleží samozřejmě na typu, ale základní bezpečnostní prvky mají všechny plynové grily
  • Co se chuti týče, je dokonalým kompromisem mezi elektrickým grilem a grilem na dřevěné uhlí. Vůni dřeva je navíc možné dodat s pomocí dřevěných chipsů, které se před položením na okraj grilu namáčí aspoň na 20 minut do vody, vína, džusu nebo piva a poté se volně položí přímo na gril nebo na grilovací tácek. -

Nevýhody plynového grilu

  • Vysoká pořizovací cena - ze všech tří typů grilů je spolehlivě nejdražší
  • Manipulace s grilem není tak snadná jako u předchozích dvou typů (je tedy spíše „statický“), zvláště je-li připojený na velkou plynovou lahev. Někteří výrobci nicméně nabízejí i přenosné plynové grily. -
  • Vzhledem k tomu, že zdrojem energie je plyn, konkrétně propan-butan, je třeba dodržovat všechny bezpečnostní zásady pro uchování a nakládání s plynovými lahvemi - ale na druhou stranu není třeba se plynu bát
  • Propan-butanové lahve se občas poměrně těžko shánějí, především ty velké. -

K plynovým grilům patří také takzvané kontaktní grily, lávové grily a grily s RBS technologií.

Načítám