Článek
Postup
01.
Všechny ingredience na těsto vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu – ze studených surovin by se těsto srazilo.
02.
Hrušky zbavte jádřinců, nakrájejte na plátky nebo kousky a promíchejte s trochou citronové šťávy. Troubu zapněte na 180 °C.
03.
Máslo, mouku, cukr a skořici na drobenku dejte do mísy a pořádně propracujte, až vznikne hezky sypká hmota. K té vmíchejte nahrubo nasekané ořechy – použít můžete vlašské, lískové, mandle nebo jejich směs, záleží, co máte rádi a co máte zrovna po ruce.
04.
Máslo na těsto vyšlehejte s cukrem do hladké, nadýchané hmoty. Pak všlehejte vejce a vanilku, až je hmota hladká a jednolitá. Mouku prosejte s práškem do pečiva a solí.
05.
Do vyšlehaného másla s vejcem zlehka po částech vmíchejte prosetou mouku, střídavě s ní přidejte i espresso a zakysanou smetanu. Výsledné těsto má spíš těžkou, hutnou konzistenci, je ale krásně hladké.
06.
Formu vymažte tukem a vysypte moukou. Na dno rozetřete těsto, na něj rozložte ochucené hrušky. Nakonec posypejte vrstvou ořechové drobenky. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut dozlatova.
Hrušky jsou skvělé nejen nasladko. K masu si můžete připravit hruškové čatní nebo rukolový salát s hruškami. Vynikající je pečené vepřové s nivou a hruškami.
A jestli vám chutná káva v těstě, upečte si jednoduchý kávový dort s kefírem a drobenkou.