Hlavní obsah
3,1
(214)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Na přelomu října a listopadu už podzim naplno přebral vládu a k tomu se váže trochu menší pestrost čerstvých surovin. Nicméně stále jsou k dispozici klasické dary podzimu: hrušky a ořechy – ať už vlašské, nebo lískové. Stačí přidat šálek silné kávy a vynikající koláč je na světě!

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 60 g másla
  • 120 g cukru
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 30 ml kávy espresso
  • 150 g zakysané smetany
Hrušky
  • 2 ks hrušek
  • 2 lžíce citronové šťávy
Drobenka
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 hrnku ořechů
Na vymazání formy
  • 40 g tuku
  • 1/4 hrnku polohrubé mouky
Článek

Postup

01.

Všechny ingredience na těsto vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu – ze studených surovin by se těsto srazilo.

02.

Hrušky zbavte jádřinců, nakrájejte na plátky nebo kousky a promíchejte s trochou citronové šťávy. Troubu zapněte na 180 °C.

03.

Máslo, mouku, cukr a skořici na drobenku dejte do mísy a pořádně propracujte, až vznikne hezky sypká hmota. K té vmíchejte nahrubo nasekané ořechy – použít můžete vlašské, lískové, mandle nebo jejich směs, záleží, co máte rádi a co máte zrovna po ruce. 

04.

Máslo na těsto vyšlehejte s cukrem do hladké, nadýchané hmoty. Pak všlehejte vejce a vanilku, až je hmota hladká a jednolitá. Mouku prosejte s práškem do pečiva a solí.

05.

Do vyšlehaného másla s vejcem zlehka po částech vmíchejte prosetou mouku, střídavě s ní přidejte i espresso a zakysanou smetanu. Výsledné těsto má spíš těžkou, hutnou konzistenci, je ale krásně hladké.

06.

Formu vymažte tukem a vysypte moukou. Na dno rozetřete těsto, na něj rozložte ochucené hrušky. Nakonec posypejte vrstvou ořechové drobenky. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut dozlatova.

Hrušky jsou skvělé nejen nasladko. K masu si můžete připravit hruškové čatní nebo rukolový salát s hruškami. Vynikající je pečené vepřové s nivou a hruškami.

A jestli vám chutná káva v těstě, upečte si jednoduchý kávový dort s kefírem a drobenkou.

Energetická hodnota celkem - 24 cm průměr formy
Energie14 640,31 kJ
Bílkoviny48,81 g
Tuky192,52 g
Sacharidy381,12 g
Sůl1,37 g
SAFA89,63 g
Vláknina25,26 g
Cukry206,74 g

Načítám