Hlavní obsah
2,8
(33)
Foto: sarsmis, Shutterstock.com

Foto: sarsmis, Shutterstock.com

Celý podzim a zimu nás na každém rohu provází vůně jablečného štrúdlu. Máme pro vás skvělý recept na jeho svátečnější verzi vhodnou nejen na Vánoce. Vylepšete ho karamelem a mandlemi!

35 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
  • 5 ks jablek
  • 170 ml cideru
  • 50 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky nového koření
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 1 balení listového těsta
  • 3 lžíce karamelové polevy
  • 2 hrsti mandlových lupínků
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Jablka oškrábejte a nakrájejte na malé kostičky. V hluboké pánvi smíchejte jablka, cider, cukr a koření a přiveďte k varu. Na mírném plameni duste bez poklice asi 15 minut doměkka. Pak odstavte a nechte vychladnout.

02.

Listové těsto (na 1 nohu závinu je to asi 200 g) rozválejte mezi 2 archy pečicího papíru na tenký plát. Na něj naneste na 2/3 šířky jablečnou náplň. Pokapejte karamelovou polevou (recept, jak si připravit karamelovou omáčku, najdete třeba tady) a posypte hrstí mandlových lupínků. Zaviňte jako roládu a konce zamáčkněte, aby náplň nevytekla.

03.

Povrch potřete rozšlehaným vejcem a posypte druhou hrstí mandlových lupínků. Pečte asi 25 minut dozlatova.

Pečete na Vánoce štrúdl?

Načítám