Článek
I když do těsta přidávám méně cukru, než udávají různé verze originálního receptu, koláč je ve výsledku dost sladký – raději proto vybírám kyselejší odrůdy jablek nebo jejich mix. Sladkost koláče také krásně vyvažuje kopeček zakysané smetany, určitě na něj nezapomeňte!
Postup
01.
Dortovou formu vyložte papírem na pečení a troubu předehřejte na 180 °C. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky asi 0,8 × 0,8 cm. Pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla, a nechte chvíli stranou.
02.
Do velké mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a se solí a dobře promíchejte. Rozpusťte máslo a nechte ho chvíli vychladnout.
JABLKA SE DAJÍ PŘI PEČENÍ UŽÍT MNOHA ZPŮSOBY
03.
V druhé míse vyšlehejte vejce s cukrem, vanilkovým extraktem a rumem do světlé nadýchané pěny. Poté do ní za stálého šlehání pomalu přilijte rozpuštěné máslo.
04.
Vaječnou směs přilijte k mouce a zlehka promíchejte stěrkou. Přidejte kostičky jablek a znovu zlehka promíchejte, aby se všechny obalily těstem a nikde nezůstala neprovlhčená mouka. Těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě 45 až 50 minut. Jestli forma netěsní dokonale, podložte pod ni při pečení ještě plech – těsto obsahuje hodně másla, které může na začátku pečení vytékat.
SPOJENÍ KŘEHKÉHO TĚSTA A JABLEK JE TAK DOBRÉ!
05.
Nechte chvíli vychladnout, zlehka posypejte moučkovým cukrem a podávejte s kopečkem crème fraîche, husté a tučné zakysané smetany.
Jablka jsou pro sladké moučníky asi nejoblíbenější ovoce. Podívejte se na video recept na hraběnčiny řezy s Daškou Malou nebo vás zaujme víc jablečný štrúdl z pivního těsta: se sádlem a bez vajec? Skvělý je i jablečný perník jako chlebíček nebo nejlepší nepečený jablečník.