Hlavní obsah
3,1
(152)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Pod názvem třená bábovka si leckdo vybaví mramorovanou klasiku našich babiček. Ačkoliv ta rozhodně patří mezi největší dobroty  našeho dětství, připravíme si ji tentokrát úplně jinak, a přitom stejně chutnou, vláčnou a jemnou. A pozor, je pěkně sladká!

25 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 220 g másla
  • 220 g cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 220 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 ks jablek
  • 1 hrst rozinek
  • 1 lžíce tuku
  • 2 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Menší bábovkovou formu vymažte tukem a vysypte moukou.

02.

Měkké máslo utřete s cukrem do hladké pěny – krystalky cukru tak do másla zašlehají vzduch, který pak bude držet těsto hezky kypré. Jeden po druhém zapracujte žloutky vajec, které mají pokojovou teplotu. Pokud by vejce byla studená, pracně našlehané máslo by se srazilo. 

03.

Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Ten pak střídavě s moukou, perníkovým kořením, mlékem a nastrouhaným jablkem jemně vmíchejte do našlehaného másla. Nakonec opatrně vmíchejte rozinky. Výsledné těsto je jemné, hladké a relativně husté.

04.

Těsto nalijte do připravené formy a vložte do trouby. Pečte asi 40 minut dozlatova – když do středu zapíchnete špejli a ta je po vytažení suchá, je hotovo.

05.

Upečenou bábovku vyndejte a nechte asi 10 minut zchladnout. Bábovku překlopte na talíř dnem vzhůru. Pak namořte utěrku do ledové vody, trochu vyždímejte a položte přes formu bábovky. Forma se tak prudce ochladí, bábovka by se měla uvolnit od stěn a jít tak snáze vyklopit. V této fázi můžeme jedině popřát hodně štěstí. I s dobrým těstem a ozkoušenou formou je to u bábovek prostě vždycky trochu dobrodružství. Tip: Jak vybrat formu na bábovku

06.

Hotovou bábovku krájejte až zcela vychladlou, aby se nesrazila.

Načítám