Článek
Postup
01.
Troubu rozehřejte na 140 °C. Do menšího pekáče s dobře těsnící pokličkou, kam se maso vejde tak akorát, vložte omytá a osušená králičí stehna. Přidejte vepřový bůček bez kůže a kostí a hřbetní sádlo, všechno nakrájené na menší kostky. Řádně osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku a neoloupaný česnek. Ostatní koření a bylinky vložte do sítka na koření (nebo zavažte do čistého bílého mušelínu) a zatlačte pod maso. Podlijte vínem a přidejte tolik vody, aby bylo všechno téměř potopené.
Tip: Když máte tučnější bůček, dejte ho do pekáče asi půl kila a už nemusíte přidávat syrové sádlo.
02.
Pomalu pečte zakryté v předehřáté troubě asi 4 hodiny, až bude maso úplně měkké a bude odpadávat od kosti. Poté vyjměte z trouby a nechte trochu vychladnout.
03.
Sceďte, koření vyhoďte, výpek a česnek uchovejte. Maso důsledně oberte a odstraňte přitom všechny jemné kůstky. Z výpeku seberte tuk a odložte ho stranou. Obrané maso dejte do mixéru, přidejte výpek, hořčici, upečený česnek vymáčknutý ze slupky a trochu citronové šťávy a rozmixujte dohladka. Ochutnejte a případně dosolte nebo přidejte ještě kapku citronové šťávy a hořčice.
Tip: Masa je opravdu hodně a lépe se vám bude mixovat po částech. Máte-li málo výpeku, můžete přidat trochu tučné sladké smetany.
04.
Paštiku dobře upěchujte do nádob vypláchnutých vařící vodou tak, aby sahala asi 3 cm pod okraj. Povrch zarovnejte lžící a zalijte odloženým sádlem. Ozdobte kuličkami jalovce, snítkou čerstvých bylinek (ty pomocí párátka ponořte do tuku) a špetkou nahrubo drceného pepře.
Tip: Když máte málo sádla (nebo vám nechutná), můžete povrch zalít přepuštěným máslem.
05.
Paštiku nechte v chladu odležet alespoň do druhého dne. Podávejte s dobrým kváskovým chlebem a trochou nakládaných brusinek nebo s cibulovou marmeládou.
Tip: Paštiku můžete připravit i do hezkých menších skleniček a použít jako jedlý dárek. V lednici (dobře zalitá tukem) vydrží i dva týdny. Když k ní přidáte i skleničku domácí marmelády z červené cibule, neuděláte chybu.