Článek
Postup
01.
Slaninu pokrájejte na proužky a dejte je (nejlépe na několik hodin) do mrazáku – špikování pak půjde snáz. Rohlíky (pečiva by mělo být 300 g) nakrájejte na kostičky a nechte na vzduchu proschnout. Cibule nakrájejte najemno a kořenovou zeleninu na kostičky. Jak prošpikovat maso slaninou?
02.
Maso podél vláken prošpikujte kousky slaniny (zbylou slaninu můžete přidat do základu omáčky), zajistěte kuchyňským provázkem, aby hezky drželo tvar, a z obou stran ho dozlatova opečte na rozpáleném sádle. Dejte stranou. Na výpeku nechte zesklovatět cibuli, poté přidejte kořenovou zeleninu a ještě chvíli restujte.
Tip: Máte čas? Maso den předem naložte do směsi rozpuštěného sádla nebo másla a podrceného koření. Poté ho přímo na něm opečte a pokračujte dále podle receptu.
03.
Do hrnce k osmažené zelenině vraťte maso, osolte, zalijte vínem, přidejte většinu šípkové zavařeniny, nadrcené koření a zalijte asi 500 ml vody, aby bylo maso téměř ponořené. Přiklopte a duste asi dvě hodiny doměkka. Čas od času zkontrolujte, zda je v hrnci dostatek vody.
Tip: Jestli nemáte rádi jalovec, klidně ho vynechte. K šípkové omáčce a zvěřině skvěle ladí i skořice nebo tymián s rozmarýnem.
04.
Zatímco se maso dusí, připravte knedlíky: Rozpuštěné máslo rozkvedlejte s mlékem, žloutky a solí a na kostičky nakrájené rohlíky směsí zalijte. Promíchejte a nechte chvilku nasáknout. Mezitím ušlehejte tuhý sníh z bílků, najemno nastrouhejte perník a nasekejte petržel. Vše přidejte k pečivu, opatrně promíchejte a nechte pět minut odstát. Znáte recept na domácí perník na strouhání?
05.
Polovinu těsta rozložte na potravinářskou fólii, vytvarujte do šišky, zabalte jako bonbon a po stranách udělejte uzlíky. Stejně vytvořte i druhý knedlík. Oba vložte do vroucí vody a vařte 20–25 minut, během vaření několikrát obraťte. Hotové knedlíky ze všech stran přes fólii propíchejte vidličkou.
06.
Když je maso měkké, vyndejte ho z omáčky, odstraňte provázky a proti vláknům nakrájejte na plátky. Zeleninu v omáčce rozmixujte tyčovým mixérem a omáčku dolaďte zbylou šípkovou zavařeninou, citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem. V případě potřeby ji trochu rozřeďte horkou vodou.
Tip: Zbylým perníkem (často se prodává ve 125g balení) můžete zahustit omáčku. A pro extra poctivou omáčku vmíchejte na závěr kousek másla nebo ji zjemněte smetanou.
Máte rádi zvěřinu? Vyzkoušejte vynikající zvěřinový bourguignon anebo srnčí na víně s batátovou kaší.