Článek
Postup
01.
Maso nakrájejte na kostky o velikosti asi 5 × 5 cm. V hrnci s poklicí, který je vhodný do trouby (tzv. casserol nebo klasický tajine), rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Vložte maso a opékejte ze všech stran asi pět minut. Osolte a opepřete.
02.
Poté k směsi v hrnci přisypte všechno koření a cukr. Chvíli zvolna opékejte a poté zalijte vývarem. Přikryjte a dejte do trouby. Duste 45 minut při teplotě 180 stupňů.
03.
Vyjměte maso z trouby, přidejte k němu švestky a rozinky a vraťte zpět do trouby. Doduste doměkka.
04.
Než se maso dodělá, připravte si kuskus. Promíchejte ho v misce s olejem, zalijte osoleným vařícím vývarem, přikryjte pokličkou a zabalte do utěrky. Nechte nabobtnat. Dochuťte trochou citronové šťávy a nastrouhané kůry a promíchejte vidličkou. Ozdobte nasekanou petrželkou.
05.
Tajine vyndejte z trouby a před servírováním posypte čerstvým koriandrem a opečenými mandlemi. Podávejte s připraveným kuskusem.
Tip: A tady se podívejte na video Jak připravit jehněčí tajine se sušeným ovocem a kuskusem.
Milujete exotickou kuchyni? Vyzkoušejte recept na kuřecí pilaf s oříšky a sušeným ovocem nebo jehněčí kofty s kefírovými plackami a tzatziki. Výtečný je i jehněčí šašlik a krůtí kebab s pilafem.