Článek
Postup
01.
Maso odblaňte a odkrojte z něj nejtučnější kousky – právě ty jsou nejaromatičtější.

Na dokonalou jehněčí pečeni si vystačíte jen s několika surovinamiFoto: Jakub Jurdič
02.
Z kýty vykrojte kost. Prolisovaný česnek smíchejte se lžičkou soli a asi lžící čerstvého sekaného rozmarýnu.

Kost vyřízněte a klidně ji dejte péct s masem, aby dodala chuť výpekuFoto: Jakub Jurdič
03.
Připravené maso ze všech stran potřete česnekovou pastou a svažte provázkem, aby drželo tvar, nebo ho naopak pokrájejte na menší kousky, aby se rychleji peklo.

Do masa vetřete pastu z česneku, soli a rozmarýnuFoto: Jakub Jurdič
04.
Potřené maso položte do pekáče na nahrubo pokrájenou cibuli, podlijte 500 ml vody, přidejte snítku rozmarýnu a vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Po 15 minutách teplotu snižte na 160 °C, maso přiklopte a pečte 2 až 2,5 hodiny doměkka. Čas od času zkontrolujte, jestli nepotřebuje podlít. Obecně platí, že čím nižší teplota, tím lépe, ale pokud jste netrpěliví, klidně jehněčí pečte při 180 °C.

Maso dejte péct s cibulí. Nejdříve zprudka, aby se zatáhlo, potom ho přiklopte a snižte teplotuFoto: Jakub Jurdič
05.
Zatímco se peče maso, připravte si noky: čtyři větší brambory uvařte v dost osolené vodě (klidně den předem) doměkka. Nechte je trochu vychladnout a oloupejte. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu.

Brambory na noky klidně uvařte den předemFoto: Jakub Jurdič
06.
Brambory nastrouhejte, přidejte vajíčko, sůl a špetku kurkumy pro barvu. Rukama zapracujte mouku. Jde o to, aby jí bylo co nejméně a noky tak byly krásně nadýchané – čím více mouky, tím budou tužší. Zkuste jeden nok uvařit na zkoušku: pokud se rozvaří, přidejte ještě trochu mouky.

Mouky zapracujte jen tolik, aby se nočky nerozvařily. Čím méně jí totiž dáte, tím budou nadýchanějšíFoto: Jakub Jurdič
07.
Na pomoučené ploše vyválejte z těsta hady a odkrojujte z nich malé nočky. Vhazujte je do vroucí vody. Vařte raději nadvakrát – a to jen do momentu, kdy všechny vyplavou na hladinu.

Než začnete noky krájet, rovnou si dejte vařit osolenou voduFoto: Jakub Jurdič
08.
Už zbývá jen špenát: nadrobno pokrájenou cibulku nechte zesklovatět na troše sádla nebo oleje, přidejte nasekaný česnek a po pár vteřinách i špenát. Osolte, ochuťte špetkou muškátu a nechte povolit. Ohřátý špenát zjemněte smetanou.

Mrazený špenát samozřejmě klidně vyměňte za čerstvý. Jen počítejte s tím, že ho bude potřeba podstatně víceFoto: Jakub Jurdič
09.
Z upečeného masa odstraňte provázek, pokrájejte ho na plátky a podávejte s noky a špenátem.

Nadýchané nočky, smetanový špenát a voňavé šťavnaté jehněčí jsou to pravé na předvelikonoční víkendFoto: Jakub Jurdič