Hlavní obsah
3,6
(75)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Když se správně připraví (a to my umíme!), je křehké jehněčí jedno z nejlepších mas. Dopřejte si ho alespoň jednou za rok a připravte z něj šťavnatou pečínku na česneku a rozmarýnu – s domácími noky, co se rozplývají na jazyku, a nezbytným smetanovým špenátem.

30 min.
Příprava
2 hod., 45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Pečené jehněčí
  • 1 200 g jehněčí kýty
  • 8 stroužků česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • 2 ks cibule
Bramborové noky
  • 800 g brambor
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy
  • 1 ks vejce
Špenát
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 400 g listového špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 kelímku smetany
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
Článek

Postup

01.

Maso odblaňte a odkrojte z něj nejtučnější kousky – právě ty jsou nejaromatičtější.

Foto: Jakub Jurdič

Na dokonalou jehněčí pečeni si vystačíte jen s několika surovinamiFoto: Jakub Jurdič

02.

Z kýty vykrojte kost. Prolisovaný česnek smíchejte se lžičkou soli a asi lžící čerstvého sekaného rozmarýnu.

Foto: Jakub Jurdič

Kost vyřízněte a klidně ji dejte péct s masem, aby dodala chuť výpekuFoto: Jakub Jurdič

03.

Připravené maso ze všech stran potřete česnekovou pastou a svažte provázkem, aby drželo tvar, nebo ho naopak pokrájejte na menší kousky, aby se rychleji peklo.

Foto: Jakub Jurdič

Do masa vetřete pastu z česneku, soli a rozmarýnuFoto: Jakub Jurdič

04.

Potřené maso položte do pekáče na nahrubo pokrájenou cibuli, podlijte 500 ml vody, přidejte snítku rozmarýnu a vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Po 15 minutách teplotu snižte na 160 °C, maso přiklopte a pečte 2 až 2,5 hodiny doměkka. Čas od času zkontrolujte, jestli nepotřebuje podlít. Obecně platí, že čím nižší teplota, tím lépe, ale pokud jste netrpěliví, klidně jehněčí pečte při 180 °C.

Foto: Jakub Jurdič

Maso dejte péct s cibulí. Nejdříve zprudka, aby se zatáhlo, potom ho přiklopte a snižte teplotuFoto: Jakub Jurdič

05.

Zatímco se peče maso, připravte si noky: čtyři větší brambory uvařte v dost osolené vodě (klidně den předem) doměkka. Nechte je trochu vychladnout a oloupejte. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu.

Foto: Jakub Jurdič

Brambory na noky klidně uvařte den předemFoto: Jakub Jurdič

06.

Brambory nastrouhejte, přidejte vajíčko, sůl a špetku kurkumy pro barvu. Rukama zapracujte mouku. Jde o to, aby jí bylo co nejméně a noky tak byly krásně nadýchané – čím více mouky, tím budou tužší. Zkuste jeden nok uvařit na zkoušku: pokud se rozvaří, přidejte ještě trochu mouky.

Foto: Jakub Jurdič

Mouky zapracujte jen tolik, aby se nočky nerozvařily. Čím méně jí totiž dáte, tím budou nadýchanějšíFoto: Jakub Jurdič

07.

Na pomoučené ploše vyválejte z těsta hady a odkrojujte z nich malé nočky. Vhazujte je do vroucí vody. Vařte raději nadvakrát – a to jen do momentu, kdy všechny vyplavou na hladinu.

Foto: Jakub Jurdič

Než začnete noky krájet, rovnou si dejte vařit osolenou voduFoto: Jakub Jurdič

08.

Už zbývá jen špenát: nadrobno pokrájenou cibulku nechte zesklovatět na troše sádla nebo oleje, přidejte nasekaný česnek a po pár vteřinách i špenát. Osolte, ochuťte špetkou muškátu a nechte povolit. Ohřátý špenát zjemněte smetanou.

Foto: Jakub Jurdič

Mrazený špenát samozřejmě klidně vyměňte za čerstvý. Jen počítejte s tím, že ho bude potřeba podstatně víceFoto: Jakub Jurdič

09.

Z upečeného masa odstraňte provázek, pokrájejte ho na plátky a podávejte s noky a špenátem.

Foto: Jakub Jurdič

Nadýchané nočky, smetanový špenát a voňavé šťavnaté jehněčí jsou to pravé na předvelikonoční víkendFoto: Jakub Jurdič

Vaříte na Velikonoce nějaké tradiční jídlo? Nádivku, jehněčí nebo mazanec?

Načítám