Článek
Postup:
01.
Maso v obou případech vybírejte spíš prorostlejší – karbanátky budou šťavnaté. Ideální je sáhnout po pleci nebo ramínku nebo krku. Maso namelte najemno a důkladně promíchejte, aby nezůstaly hrudky.
02.
Lístky rozmarýnu nasekejte nahrubo a přidejte k masu. Ochuťte solí, pepřem a nechte chvíli odležet. Grilovat byste vždy měli maso pokojové teploty, jinak během tepelné úpravy přijde o všechnu šťávu.
03.
Mezitím dejte olej, žloutky, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř do vysoké úzké sklenice nebo nádobky, která se prodává s tyčovým mixérem. Mixér zanořte až na dno, zapněte a pomaličku táhněte nahoru. Během pár sekund máte hotovou majonézu. Podle potřeby ještě jednou zopakujte. Vmíchejte cca 10 nasekaných oliv a případně dochuťte.
04.
Grilovací rošt rozpalte. Z masa tvořte karbanátky, potřete je olivovým olejem a z obou stran grilujte asi tři minuty – záleží na jejich velikosti a tloušťce. Uprostřed by maso mělo zůstat růžové. Podávejte s pečivem a olivovou majonézou.
A Jestli vám jehněčí šmakuje, ochutnejte kofty s kefírovými plackami.