Hlavní obsah
2,9
(790)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pomýšlíte na titul Hospodyňka roku, ale hodiny strávené v kuchyni prostě nepatří do vašeho repertoáru? Zašvindlujte s naším tvarohovým mazancem – těsto je hotové během chvilky, a než se upeče, zvládnete si naláknout nehty.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 mazance
Těsto
  • 125 g másla
  • 125 g cukru moučka
  • 3 ks vejce
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 500 g hladké mouky
  • 2 sáčky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 50 g rozinek
  • 4 lžíce rumu
  • 50 g mandlí
Na potření a ozdobení
  • 1 ks vejce
  • 1 hrst mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Změklé máslo utřete s cukrem, přidejte vejce a tvaroh (tady pozor, opravdu sáhněte po tom sušším v alobalu a ne ve vaničce, mazance by se jinak roztekly) a nakonec zapracujte mouku s kypřicím práškem, solí a citronovou kůrou. Pořádně promíchejte a přidejte rozinky nasáklé v rumu (několik hodin předem je do něj namočte nebo společně krátce zahřejte na plotně či v mikrovlnce, rychle tak nabobtnají) a nasekané mandle. Pro ještě šťavnatější mazance přidejte i hrst citronátu.

02.

Z těsta vytvarujte na pečicí papír 3 větší nebo až 6 menších mazanců. Navrchu je nastřihněte nebo nařízněte do kříže, celé potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlovými lupínky.

03.

Pečte při 160 °C dozlatova. Malým mazancům stačí kolem 35 minut, velké pak potřebují až hodinu.

Tip

Napečte malé mazance, omotejte je stužkami a použijte jako praktický jedlý dárek při velikonočních návštěvách.

Máte trpělivost s kynutým těstem, nebo dáváte přednost jednodušším dezertům?

Načítám