Článek
Postup
01.
Mouku prosejte na papír na pečení. Do rendlíku vlijte vodu, přidejte olej a špetku soli a tekutinu přiveďte k varu. Až se začne vařit, stáhněte na chvíli hrnec z ohně a najednou vsypejte všechnu mouku (papír na pečení si nechte na plech).
02.
Mouku dobře rozmíchejte vařečkou a hrnec vraťte na středně silný plamen. Těsto míchejte vařečkou asi 2–3 minuty, až se vytvoří hladká hebká koule a na dně hrnce vznikne souvislý matný bílý povlak.
03.
Těsto přeložte do čisté mísy a nechte zchladnout na teplotu těla, v mezičase předehřejte troubu na 200 °C a papír na pečení dejte na velký plech s vyšším okrajem.
Tip: Do hrnce nalijte trochu vody a napálenou vrstvu mouky nechte chvíli odmočit, půjde pak snadno umýt.
04.
Až těsto vychladne, po jednom k němu zašlehejte vejce, další přidejte vždy až poté, co se předchozí beze zbytku zapracuje do těsta.
05.
Těsto lžící rozetřete doprostřed plechu navlhčenou lžící do obdélníku vysokého asi 1 cm. Počítejte s tím, že opravdu hodně nabude do všech stran, z množství v ingrediencích vytvořte obdélník veliký asi 25×20 cm, po upečení zaplní celý plech.
06.
V misce promíchejte mletou skořici a cukr. Opravdu štědře posypejte celý povrch těsta a vložte ho do přehřáté trouby. Pečte 10 minut při teplotě 200 °C, poté stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších 20 minut, až se těsto pořádně nafoukne a opeče do zlatohnědé barvy. Troubu v průběhu pečení neotvírejte, těsto by vám spadlo!
Tip: Máte-li možnost, sáhněte po cejlonské skořici. Je jemnější, sladší a také zdravější než běžnější čínská skořice.
07.
Po upečení pootevřete dvířka trouby, nechte vyjít páru a koláč nechejte v pootevřené troubě ještě chvíli. Poté nakrájejte na menší čtverečky a servírujte jako jednoduchý dezert ke kávě nebo čaji.
Odpalované těsto není tak složité, co myslíte? Když překonáte obavy, můžete se pustit i do složitějších větrníčků, věnečků nebo i do luxusního dortu s profiterolkami.