Článek
Mák je tak trochu pozapomenutá surovina, přitom patřila neodmyslitelně do spíží našich babiček. Je to velká škoda. Nejenže skvěle chutná v moučnících, ale jde o velmi zdraví prospěšnou potravinu. Mák obsahuje zdravé tuky, vlákninu, minerální látky, kyselinu listovou a je významným zdrojem vápníku. Dá se z něho připravit olej, mouka i mléko. My z něho vyrobili dort.
Makový dort bez pečení
Na formu o průměru 20 cm budete potřebovat: 180 g karamelových sušenek, 100 g másla, 5 lžic mletého máku, 500 g polotučného tvarohu, 1 malý kelímek zakysané smetany, šťávu z poloviny citronu, 4 lžíce moučkového cukru, ¼ lžičky drcené vanilky, 1 želatinu pro přípravu krémů
Postup: Sušenky nadrťte v mixéru nebo je nastrouhejte, popřípadě rozdrťte pomocí válečku. Přidejte k nim máslo a důkladně propracujte. Hotovou směs napěchujte do kulaté dortové formy, uhlaďte a takto připravený korpus dejte do chladu. V míse ušlehejte tvaroh, zakysanou smetanu, moučkový cukr, mák, vanilku, citronovou šťávu. Želatinu připravte podle návodu, přidejte do krému a ten navrstvěte na vychlazený korpus. Dort nechte několik hodin tuhnout. Pak ho ozdobte ovocem podle chuti a podávejte.
Tip: Mezi korpus a krém můžete dát ještě vrstvu kompotovaných švestek, které chutnají v kombinaci s mákem výtečně!
Je čas na něco dobrého s mákem? Zkuste tenhle skvělý závin jako od babičky nebo se pusťte do makových šneků z kynutého těsta!
Jaké dobroty připravujete z máku nejraději vy?