Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 180 °C. Formu pečlivě vyložte pečicím papírem nebo vymažte vrstvou másla.
02.
V míse smíchejte mouku, cukr a koření. Ingredience, které se měří na hrnky, odměřujte v hrnku o objemu 200 ml. Přidejte olej (pokud máte v oblibě netradiční chutě, zvolte olej olivový, jinak si vystačíte s řepkovým) a vypracujte drobenku. Asi 1/2 hrnku drobenky odeberte a nechte na závěr.
03.
Až odeberete menší část drobenky, do větší části v míse přidejte kypřicí prášek, vejce, podmáslí a kávu – stačí malý šálek, asi 30 ml. Důkladně promíchejte, až vznikne husté, hladké a polotekuté těsto.
04.
Vypracované těsto nalijte do připravené formy a urovnejte. Rovnoměrně posypte odloženou drobenkou. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova.
05.
Hotový dort nechte vychladnout a podle příležitosti a chuti podávejte jen tak nebo ozdobte čerstvým ovocem a šlehačkou. Je vynikající také se lžící zakysané smetany nebo vanilkovou zmrzlinou.
Káva se hodí do celé řady těst a krémů, tak se toho nebojte! Zkuste třeba ořechový dort s kávovým krémem nebo narozeninový kávový dort sypaný mandlemi.