Hlavní obsah
3,1
(615)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tomuto jednoduchému kávovému těstu dodává vláčnost kefír či podmáslí a drobenka navrch. Když místo pekáčku použijete dortovou formu a podle nálady přidáte i šlehačku a ovoce, budete mít z nedělního koláče opravdový slavnostní dort.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1,25 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • 3/4 hrnku rostlinného oleje
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 šálek kávy espresso
  • 1 ks vejce
  • 1 hrnek podmáslí
  • 1 hromádka másla
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Formu pečlivě vyložte pečicím papírem nebo vymažte vrstvou másla. 

02.

V míse smíchejte mouku, cukr a koření. Ingredience, které se měří na hrnky, odměřujte v hrnku o objemu 200 ml. Přidejte olej (pokud máte v oblibě netradiční chutě, zvolte olej olivový, jinak si vystačíte s řepkovým) a vypracujte drobenku. Asi 1/2 hrnku drobenky odeberte a nechte na závěr.

03.

Až odeberete menší část drobenky, do větší části v míse přidejte kypřicí prášek, vejce, podmáslí a kávu – stačí malý šálek, asi 30 ml. Důkladně promíchejte, až vznikne husté, hladké a polotekuté těsto. 

04.

Vypracované těsto nalijte do připravené formy a urovnejte. Rovnoměrně posypte odloženou drobenkou. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova.

05.

Hotový dort nechte vychladnout a podle příležitosti a chuti podávejte jen tak nebo ozdobte čerstvým ovocem a šlehačkou. Je vynikající také se lžící zakysané smetany nebo vanilkovou zmrzlinou.

Káva se hodí do celé řady těst a krémů, tak se toho nebojte! Zkuste třeba ořechový dort s kávovým krémem nebo narozeninový kávový dort sypaný mandlemi.

Načítám