Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku. Přidejte měkký tvaroh ve vaničce a pokrájenou změklou heru. Místo ní můžete použít máslo nebo jiný margarín na pečení. Suroviny důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Nechte ho chvilku odpočinout.
02.
Jablka zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte skořici a cukr a promíchejte.
VÍCE RECEPTŮ NA JABLEČNÝ ZÁVIN. VYBERTE SI!
03.
Těsto rozdělte na dva díly a vyválejte je do tvaru obdélníku. Oba posypejte mletými vlašskými ořechy, okraje nechte volné. Pak přidejte vrstvu strouhaných jablek.
04.
Oba záviny zatočte a okraje těsta pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. Pak je přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem a na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára a záviny nepopraskaly.
ŠTRÚDL NEMUSÍ BÝT JEN S JABLKY
05.
Nakonec záviny posypejte plátky mandlí. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 až 25 minut dozlatova. Po upečení poprašte moučkovým cukrem.
Nevíte co s jablky? Dejte si vynikající nepečený jablečník ze sušenek nebo výborné křehké jablečné řezy. A jestli spěcháte, zkuste bleskový jablečný koláč na plech s kakaem. A ostuda není ani udělat si štrúdl z listového těsta.