Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Citrony použijte dva až tři podle toho, jak jsou velké. Místo rozmarýnu můžete náplň ovonět i tymiánem nebo trochou čaje Earl Grey.
02.
Suroviny na těsto rozmixujte dohladka.
03.
Těsto natlačte do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut do mrazáku, než se vyhřeje trouba (na 180 °C). Na korpus pak položte kus pečicího papíru a zatižte ho fazolemi. Pečte 15 minut, poté papír s luštěninami odstraňte a pečte dalších pět minut.
04.
Smetanu s lžičkou rozmarýnu přiveďte k varu, stáhněte z ohně a nechte deset minut louhovat. Z chemicky neošetřených citronů (použila jsem dva velké) ostrouhejte žlutou část kůry (bílé se vyhněte, je hořká) a vymačkejte šťávu.
05.
Vejce prošlehejte s cukrem, citronovou kůrou a šťávou a scezenou smetanou. Směs nalijte na předpečený korpus a vraťte ještě na 20 až 30 minut do trouby, až povrch zpevní a lehce zezlátne.
06.
Na ozdobu si můžete připravit kandované pomeranče: cukr s vodou 10 minut povařte na hustý sirup, přidejte plátky pomerančů a ještě asi čtyři minuty vařte. Plátky rozložte na pečicí papír a nechte vychladnout.
07.
Vychladlý koláč ozdobte ušlehanou smetanou a plátky pomerančů. Nejlepší je vydržet do druhého dne a servírovat ho pěkně vychlazený.
Co z citronů zkusíte příště, co třeba citronový cheesecake nebo snadné řezy na plech s tymiánem?