Hlavní obsah
3,1
(51)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když jsem před pár lety cestovala s batohem napříč Šrí Lankou, v jedné horské vesničce jsem navštívila malinkou jídelnu. A zatímco zvědavé pohledy místních sledovaly, jak jím lžící a ne rukou, tak jsem si pochutnávala na jednom z nejlepších jídel mého života: kari z červené řepy. A jíst rýži rukou jsem také zkusila a není to nic jednoduchého!

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na jídlo
  • 4 ks červené řepy
  • 1 ks cibule
  • 1 ks zelených chilli papriček
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • 6 ks kari list
  • 200 ml kokosového mléka
Na šrílanské kari koření
  • 2 lžíce koriandrového semínka
  • 1,5 lžíce celého římského kmínu
  • 2 lžičky celého černého pepře
  • 1/2 lžíce celé černé hořčice
  • 1 lžička hřebíčku
  • 10 tobolek celého kardamomu
  • 1/2 lžičky fenyklových semínek
  • 1 svitek skořice
  • 1 lžíce rýže
Článek

Ač se to na první pohled nemusí zdát, recept je velmi jednoduchý. A pokud máte srílanský kari prášek ve spíži nebo ho seženete v obchodě, budete to mít ještě jednodušší.

Tip: Pokud se vám nechce míchat koření ani ho neseženete, do jídla místo uvedené směsi přidejte lžičku mletého koriandru a lžičku mletého římského kmínu (plus cokoliv, co z uvedených surovin máte po ruce).

Postup

01.

Jak vyrobit tradiční srílanský kari prášek: Všechno uvedené koření nasypejte na pánev v celku, jen z kardamomových tobolek nejdřív vyberte semínka a tobolky vyhoďte. Pánev, ideálně ocelovou se silným dnem, začněte zahřívat, přičemž koření pravidelně míchejte. Při střední intenzitě takto restujte asi 3–4 minuty. Celou dobu dávejte pozor, aby se koření nespálilo, pražením má jen lehce získat barvu. Jakmile se vše krásně rozvoní a hořčičná semínka začnou pukat a skákat ven z pánve, je hotovo. Koření nechte vychladnout a pak ho namelte ve vyčištěném kávovém mlýnku.

02.

Přípravu samotného jídla začněte přípravou zeleniny. Řepu očistěte a nakrájejte na tenké hranolky jako na fotce. Cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky, chilli papričku a česnek na tenké plátky.

03.

V kastrolu rozehřejte máslo a všechnu zeleninu na něm opečte. Když cibule zesklovatí, přidejte všechno koření v rozpisu plus 2 lžičky mletého srílanského kari prášku. Opět promíchejte a nechte pořádně rozvonět.

04.

Řepu podlijte kokosovým mlékem, zhruba stejným množstvím vody a promíchejte. Pozvolna duste, dokud řepa není uvařená na skus – u řepy nakrájené na velikost jako na fotografii to trvá 35–40 minut. Podle chuti a potřeby podlévejte kokosovým mlékem nebo vodou – mléko přidává na hutnosti, voda naopak ředí.

05.

Hotové kari podávejte s jasmínovou rýží a třeba hrstí čerstvého koriandru (který je k němu skvělý, ale v té kouzelné jídelně, jako ostatně nikde v horách, ho neměli).

Červená řepa je úžasná zelenina a dají se z ní vyrábět vynikající sladká i slaná jídla. Vyzkoušejte karbanátky z červené řepy se sýrem nebo tatarák z pečené červené řepy. Anebo si dáte řepové brownies bez mouky? A kdo stojí o pořádnou dobrotu, ten si dá čokoládový koláč s červenou řepou a zakysanou smetanou.

Načítám