Článek
Postup
01.
Z mascarpone si asi 2 lžíce uschovejte bokem a zbytek smíchejte s bazalkovým pestem. Podle potřeby přidejte trochu vody (případně mléka) na rozředění, aby se lépe roztíralo. Záleží na konzistenci pesta.
02.
Troubu zapněte na 180 °C. Na dno zapékací misky natřete trochu mascarpone a položte první vrstvu uvařených těstovin (celkem budou 3). 12 plátků, které potřebujete, vychází na asi 400 g těstovin. Díky mascarpone na dně dobře přilnou a nepřipálí se.
03.
Na těstoviny naneste polovinu bazalkového mascarpone a na něj rozprostřete rozmrazený nebo spařený čerstvý špenát. Pak přijde na řadu další vrstva těstovin, druhá polovina bazalkového mascarpone a hrášek. Opět poklaďte vrstvou plátků těstovin, tentokrát už poslední.
04.
Zbylé čisté mascarpone opět podle potřeby s vodou (nebo trochou mléka) rozmíchejte. Potřete horní vrstvu těstovin a posypte parmazánem.
05.
Vložte do trouby a pečte asi 45 minut dozlatova. Podávejte ozdobené čerstvou bazalkou a tymiánem, oboje chuť lasagní příjemně doplní.
Takovými rychlými lasagnemi mohou být i ty boloňské, pokud je připravíte netradičně v jedné pánvi. A výborné zeleninové lasagne vás zachrání, když nevíte, co vařit.