Hlavní obsah
3,1
(142)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

U těchto květákových placiček se obejdete bez mouky a smažení. Postačí vám jenom tři základní ingredience (plus koření a kapka oleje) a za chvíli vytáhnete z trouby skvělé a nadýchané pochoutky. Dejte si je se salátem jako lehkou večeři nebo je podávejte s hravými dipy jako pohoštění nejen na party.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
15 kusů
Placičky
  • 1 ks květáku
  • 100 g parmazánu
  • 3 ks vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 špetka bílého pepře
  • 1/2 lžičky soli
Bylinkový dip
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
  • 1 lžíce listové petržele
Článek

Do placiček můžete přidat najemno nakrájenou šunku a tím vytvořit plnohodnotné hlavní jídlo. Ještě lepší budou s kousky uzeného masa, například z krkovice z domácí udírny.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení. Středně velký květák omyjte, rozeberte na růžičky a po částech rozmixujte v kuchyňském robotu na jemnou drť, která připomíná rýži.

02.

Květákovou rýži nasypejte na připravený plech a rozprostřete do stejnoměrné vrstvy. Lehounce zakápněte olejem (lze použít i olej ve spreji) a krátce předpečte, postačí 10–15 minut. Květák se tak zbaví přebytečné vody, částečně změkne a zvýrazní se jeho chuť. V průběhu pečení občas promíchejte, a když začne na okrajích plechu lehce zlátnout, máte hotovo. Vyjměte ho z trouby a nechte chvíli zchladnout, troubu můžete nechat zapnutou.

Tip: Aby trouba neběžela naprázdno, můžete ke květáku na začátku pečení vložit plech se zeleninou, poslouží vám jako příloha. Nebo přidejte červenou řepu zabalenou do alobalu, bude z ní skvělá pomazánka.

03.

V mezičase do velké mísy nastrouhejte najemno sýr. Přidejte k němu předpečený květák, vejce, koření a špetku soli – počítejte s tím, že recept obsahuje poměrně slaný sýr. Lžící promíchejte do vlhké soudržné hmoty.

Tip: Koření zvolte podle chuti. Přidat můžete mletou papriku (i uzenou), kmín, česnekový prášek, chilli, zázvor, různé směsi kari nebo čerstvou petrželku. Placičky budou pokaždé jiné a vždy dobré. S paprikou ale raději opatrně, pokud ji připálíte, zhořkne.

04.

Plech vyložte čistým papírem na pečení a pomocí ubrousku ho velmi lehce potřete olejem. Velkou lžící odebírejte hromádky květákového těstíčka a přímo na plechu formujte hezké placičky vysoké asi 1 cm. Jde to lehce, hmota je soudržná. Povrch potřete nebo postříkejte kapkou oleje a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 15 minut: placičky zpevní a začnou zespodu zlátnout. Otočte je na druhou stranu a už jenom krátce dopečte do barvy (postačí asi 5 minut).

05.

Placičky podávejte s dipem: ten nejjednodušší vytvoříte z hustého bílého jogurtu a dalších surovin uvedených v receptu.

Lehký bylinkový dip z bílého jogurtu je skvělý, nemusíte se ale omezit jenom na něj. K placičkám se hodí také třeba dip z pečených paprik, cibulová marmeláda a samozřejmě nepřekonatelná domácí tatarka.

Načítám